Foto: Dzintars Vītols

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "TelpaElpa" Viesītes novadā vēlas uzbūvēt "skatu torni jaunības maksimālismam", kas piesaistītu pašvaldībai jaunus iedzīvotājus un mudinātu rūpēties par vides sakārtošanu.

"TelpaElpa" pārstāve Ilga Miezaine-Mustermane stāsta, ka skatu torni paredzēts būvēt tuvumā viņas īpašumam – Vārenbrokas muižai. "Pirms desmit gadiem augstskolas pirmajā kursā izdomāju, ka man ļoti gribētos redzēt šeit skatu torni. Šķiet, ka to nosapņoju. Par šo tēmu uzrakstīju arī kursa darbu un iedzīvotāji jau toreiz man norādīja, ka vēlētos novadā redzēt skatu torni," teic Miezaine-Mustarmane, piebilstot, ka šobrīd komandas trijotnei ir gana daudz zināšanu, lai ideju realizētu.

Miezaine-Mustermane stāsta, ka pirmais uzdevums ir saprast, kā Viesītes novads izskatās no putna lidojuma. "Esam sarunājuši, lai cilvēks uzlidina gaisā savu dronu un apskatās. Agrāk no muižas varēja redzēt fon Bēru dzimtas kapu. Varētu apskatīties kādreiz kursējušā mazbānīša maršrutu. Šeit ir skaisti ezeri un netālu ir baznīca," Viesītes novada ainaviskumu vērtē komandas pārstāve.

Miezaine-Mustermane uzskata, ka Viesītes novads no tūrisma skatupunkta ir nenovērtēts. "Cilvēki uz Viesīti parasti dodas pie radiem un paziņām. Apskatīt kādu objektu cilvēki dodas reti. Tādēļ skatu tornis varētu būt labs objekts uz kuru aizbraukt," vērtē "TelpaElpa" dalībniece, piebilstot, ka skatu torņi ir daudzās Latvijas vietās. "Esam iecerējuši izveidot skatu torņu karti, kur būtu iekļauts arī mūsu tornis."

"Projektu esam nosaukuši par "skatu torni jaunības maksimālismam" un tas ir simbols pozitīvam trakumam un negantumam. Daudzi jauni cilvēki biznesa virsotnes ir sasnieguši pateicoties tam, ka jaunības maksimālisms viņiem palīdzēja nenobīties," stāsta Miezaine-Mustermane.

"TelpaElpa" komandai ir iecere apbraukt Latvijas skolas un universitātes, stāstot skolēniem un studentiem par iedvesmojošiem uzņēmējdarbības piemēriem. Šīs vizītes kalpotu arī kā iespēja rast pūļa finansējumu, kam jākļūst par galveno līdzekļu avotu projektā. "Jaunieši, kuri kaut minimumu idejas vārdā noziedotu šim projektam, paši gribēs aizbraukt apskatīties, kā tornis izskatās," paredz Miezaine-Mustermane, precizējot, ka skatu tornis Viesītes novadā varētu izmaksāt ap 25 tūkstošiem eiro.

"Domāju, ka pašvaldībai nav daudz liekas naudas projektam. Novads varētu palīdzēt informatīvi. Tornis palīdzētu piesaistīt novadam jauniešus, attīstīt tūrismu un kalpotu par iemeslu sakārtot vidi. Ar laiku torni varētu izveidot par maksas objektu un nodarbināt tur cilvēkus," rezumē "TelpaElpa" pārstāve Miezaine-Mustermane.

Konkursa "Radām novadam" mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!