Iespējams, ka Eiropas Savienībai (ES) būs vajadzīgs savs finanšu ministrs, kas pārraudzītu ES un to dalībvalstu finanses, ceturtdien žurnālistiem atzina Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš pieļāva, ka trešdien Eiropas Komisijas izteiktais priekšlikums pārbaudīt ES dalībvalstu budžetus, lai neatkārtotos situācija ar Grieķiju, ir solis pretī šādai praksei -  līdzīgi kā "ārlietu ministrs" ES pastāvētu arī finanšu ministrs. Tādējādi savlaicīgi varētu redzēt, kas notiek ES dalībvalstu budžetos.

Rimšēvičs uzsvēra, ka Māstrihtas kritērijiem, kas nosaka prasības iestājai Eirozonā nav ne vainas, taču problēma slēpjas apstāklī, ka nav pārraudzības institūcijas Briselē.

Trešdien Eiropas Komisija izteica priekšlikumu, ka tā turpmāk varētu stingrāk pārraudzīt ES dalībvalstu budžetu un finanses. Šāda priekšlikuma pamatā ir pieredze  Grieķijas budžeta dēļ. Šī ES dalībvalsts ir ieslīgusi smagā finanšu krīzē, kaut gan vēl pirms laba laika atklājās, ka tā savulaik nav sniegusi patiesas ziņas par sava budžeta apmēriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!