Foto: LETA
"Statoil" vadītājs Helge Lunds atcēlis plānoto Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkotā Sanktpēterburgas biznesa foruma apmeklējumu, atsaucoties ASV aicinājumam uzņēmējus to boikotēt.

""Statoil" apstiprina, ka Helge Lunds nākamnedēļ neapmeklēs Sanktpēterburgas Starptautisko ekonomisko forumu. „Statoil" delegāciju samitā vadīs valdes viceprezidents Tims Dodsons," Norvēģijas laikrakstam "Dagens Næringsliv" pavēstīja uzņēmuma pārstāvis.

Reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, Vašingtona izdara spiedienu uz uzņēmumu vadītājiem, lai tie atteiktos piedalīties Putina rīkotajā forumā, kas ir svarīgākais Maskavas investīciju piesaistes pasākums.

"Ir saprotams, ka tie, kas izvēlēsies doties [uz Sanktpēterburgu], būs [ASV prezidenta Baraka] Obamas melnajā sarakstā," laikrakstam "New York Times" atzinis kāds Maskavā notikušās Amerikas Tirdzniecības palātas slēgtās sēdes dalībnieks.

Arī "Alcoa", "Pepsico", "ConocoPhillips", "Exxon Mobil", "Citigroup" un "Morgan Stanley" paziņojuši, ka to vadītāji nepiedalīsies Sanktpēterburgas forumā, lai gan tos aizstās citas augstas attiecīgo uzņēmumu amatpersonas.

Tomēr saskaņā ar krievu biznesa laikraksta "Kommersant" datiem ārvalstu dalībnieku skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, sarucis par 40%.

Tajā pašā laikā Norvēģijas telekomunikāciju uzņēmuma "Telenor" vadītājs dosies uz Sanktpēterburgu. "Telenor" pieder 35% Krievijas mobilo sakaru uzņēmuma "Vimpelcom" akcijas.

Tikmēr "Statoil", kas sadarbojas ar Krievijas uzņēmumu "Rosneft" perspektīvo arktiskā šelfa naftas iegulu izpētē, ir lielas biznesa intereses arī ASV.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!