Foto: DELFI
Šveices būvuzņēmums "Adunic AG" piedāvājis Ekonomikas ministrijai (EM) uzbūvēt Latvijas paviljonu šogad Milānā gaidāmajā starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" par diviem miljoniem eiro, apstiprināja "Adunic" pārstāvis Mārtins Jūss.

Jau ziņots, ka iepriekš "Adunic" piedāvāja Latvijas paviljonu uzbūvēt par 3,1 miljonu eiro.

Jūss stāstīja, ka pēc politiskajām debatēm Latvijā par to - valstij piedalīties vai nepiedalīties "World Expo" - "Adunic" tika piedāvāts izstrādāt Latvijas paviljona "vienkāršotāku versiju", kas prasītu mazākas izmaksas.

"Esam izstrādājuši šādu piedāvājumu ar samazinātām izmaksām, joprojām saglabājot arhitektu biroja "Made" radīto oriģinālo paviljona dizainu. "Adunic" piedāvā samazināt paviljona apjomu un attiecīgi arī izmaksas. Mūsuprāt, šis piedāvājums apmierinās visu iesaistīto pušu vēlmes," sacīja "Adunic" pārstāvis un piebilda, ka būvnieks šādu paviljonu varētu uzbūvēt par diviem miljoniem eiro iepriekš minēto 3,1 miljona eiro vietā.

"Adunic" ar piedāvājumu ir vērsies EM, tomēr joprojām nav saņēmis atbildi. Jūss atzina, ka "Adunic" cer Latvijas atbildi sagaidīt nākamās nedēļas laikā. Neizdevās iegūt EM atbildi, cik ātri ministrija plāno atbildēt uzņēmumam, taču iepriekš tika ziņots, ka valdība vēl nākamnedēļ plāno pieņemt galīgo lēmumu par dalību starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" Milānā.

Jau ziņots, ka šonedēļ pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistus informēja, ka Ekonomikas ministrija rosina neturpināt dalību izstādē "World Expo", taču šo ierosinājumu valdība vērtēs un balsos par to nākamnedēļ.

Pēc Straujumas teiktā, lielākās bažas ir par starptautisko rezonansi, ko izraisītu dalības atsaukšana. Tādēļ Ekonomikas ministrijai un Ārlietu ministrijai izteikts lūgums izvērtēt jautājumu no šī aspekta. "Protams, ir svarīgs starptautisks aspekts un tas, ka mēs esam [Eiropas Savienības Padomes] prezidējošā valsts," skaidroja valdības vadītāja.

Kā skaidroja Ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis Edgars Tavars, ņemot vērā milzīgo sadārdzinājumu, Latvijas dalība izstādē "Expo" nebūtu efektīva. Valsts līdzekļus Latvijas popularizēšanai un uzņēmējdarbības un eksporta attīstībai var izmantot arī daudz mērķtiecīgāk un efektīvāk citos pasākumos, tāpēc ZZS aicina koalīcijas partnerus atbalstīt priekšlikumu nepiedalīties "Expo".

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK konceptuāli atbalstot Ekonomikas ministrijas pozīciju, taču par to vēl lemšot Saeimas frakcijā, lai pieņemtu papildu lēmumu. Kā norādīja viens no apvienības līderiem Imants Parādnieks, ministrijai plānots prasīt izvērtēt, kurš un cik lielā mērā par šo situāciju kopumā ir atbildīgs.

Kā ziņots, valdība pērnā gada nogalē nolēma, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" ar iepriekš pieteikto koncepciju ar Latvijas paviljonu ozola formā, taču Ekonomikas ministrijai tika uzdots trīs nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus, kā izmantot Latvijai piešķirto zemes platību "World Expo" teritorijā.

Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš atzina, ka Latvijas dalība "World Expo" izmaksās pārāk dārgi, turklāt gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu. Viņa rosināja ministriem neatbalstīt Latvijas dalības turpināšanu "World Expo", jo pēdējā brīdī būtiski sadārdzinājās Latvijas paviljona būvniecības izmaksas - par aptuveni 1,6 miljoniem eiro. Ja iepriekš Latvijas paviljona būvniecībai tika atvēlēti 1,6 miljoni eiro, Ekonomikas ministrija izsludinātajā paviljona būvniecības iepirkumā saņēma piedāvājumus, kas paredzēja paviljonu uzbūvēt par nedaudz vairāk kā sešiem miljoniem eiro. Neskatoties uz ekonomikas ministres lūgumu, valdība tomēr lēma piešķirt papildus prasītos līdzekļus, lai Latvija varētu piedalīties "World Expo".

Pagājušā gada decembrī bez rezultātiem beidzās nākamgad Latvijas paviljona būvniecības iepirkums. Iepirkumā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, taču "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro.

Reizniece-Ozola norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc aizdomās par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos Ekonomikas ministrija vērsās KP. Izvērtējot no Ekonomikas ministrijas saņemto informāciju, KP tomēr nesaskatīja pamatu tālākas izpētes ierosināšanai.

Latvijas paviljona būvniecību "World Expo" par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam "Adunic AG", kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē "World Expo". Taču līgums pagaidām nav noslēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!