Foto: LETA
"Neiespējamā misija ir īstenota," šādi Latvijas veikumu krīzes pārvarēšanā otrdien Rīgā notiekošajā konferencē par Baltijas valstu tautsaimniecību atveseļošanās pieredzi novērtēja Starptautiskā valūtas fonda (SVF) misijas vadītājs Latvijā Marks Grifits.

Viņš norādīja, ka Latvijai ir trīs izaicinājumi – eiro ieviešana, ilgtspējīga izaugsme un iekļaujoša izaugsme, ar pēdējo domājot nevienlīdzības mazināšanu sabiedrībā.

Grifits atzīmēja, ka pirms krīzes Latvijā ekonomika auga ļoti strauji, taču bija liels tekošā konta deficīts. Tagad būtu jācenšas panākt ilgtspējīgu izaugsmi, ir jāveic investīcijas, jo īpaši jomās ar tirdzniecības potenciālu. Uzlabojumus var arī panākt, veicot reformas, veidojot tiesisku vidi, panākot nodokļu maksāšanu, stiprinot preču tirgus konkurenci.

SVF misijas vadītājs rosināja arī tiekties uz iekļaujošu izaugsmi, jo Latvijā un Lietuvā ir augsti nabadzības riski, augsti nevienlīdzības rādītāji.

Grifits norādīja, ka visās Baltijas valstīs ir augsts bezdarba līmenis, ir arī ļoti liels ilgstošā bezdarba risks, kas ir jānovērš. Novērojams visai liels bezdarbs vidēja vecuma iedzīvotāju vidū, arī jauniešu vidū bezdarbs ir lielāks nekā vidēji Eiropas Savienībā. "Tāpēc uzsveram iekļaujošas ekonomikas izaugsmes nozīmi," teica SVF misijas Latvijā vadītājs.

Grifits norādīja uz nepieciešamību ieguldīt aktīvā darba tirgus politikas izstrādē. SVF misijas Latvijā vadītājs atzīmēja, ka Latvijā bija sekmīga tā dēvētā simtlatnieku programma, kas radīja darba vietas un uzlaboja bezdarba rādītājus, bet tagad šī programma ir samazinājusies. "Uzskatām, ka tā bija veiksmīga, jo atbalstīja nabadzīgākos cilvēkus," par simtlatnieku programmu teica Grifits.

Viņš mudināja ieguldīt arī sociālajā aizsardzībā, jo investīcijas šajā sektorā ir mazas. Runa ir ne tikai par pensijām, bet arī par mazturīgām ģimenēm, teica Grifits.

SVF misijas vadītājs pieminēja arī problēmas izglītības sektorā, proti, šajā jomā ir labi kvantitatīvie rādītāji, taču rezultatīvie rādītāji nav tik sekmīgi - doktora grādu ieguvēju skaits, rēķinot uz 1000 iedzīvotājiem, ir zems, arī akadēmiķu starptautiskās publikācijas ir mazskaitlīgas. Tomēr bezdarba līmeņa rādītāji iedzīvotāju ar augstāko izglītību vidū ir labi, tāpēc izglītībā ir vērts ieguldīt, aicināja Grifits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!