Foto: Shutterstock

Šogad Latvijas ceļotāju pieprasījums pēc atpūtas braucieniem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir nedaudz lielāks nekā pērn, kas, visticamāk, skaidrojams ar daudzajām brīvdienām. Tūristi Ziemassvētkos joprojām iecienījuši doties uz Lapzemi, Vāciju un citām tuvākām valstīm, savukārt Jaunajā gadā nemainīgi populāras ir Taizeme, Maroka un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), liecina tūroperatoru aptauja.

Pieprasījums pēc tūroperatora "Latvia Tours" Ziemassvētku un Jaunā gada braucieniem šogad ir ļoti augsts, tas lielā mērā saistīts ar faktu, ka šogad brīvdienas būs garas, pastāstīja "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša. Savukārt, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums ir audzis aptuveni par pieciem līdz desmit procentiem.

Ziemassvētkos ceļotāji vislabprātāk dodas uz Čehiju, Vāciju, Austriju un citām valstīm, Jaunajā gadā dominē arī Ēģipte, Kanāriju salas, AAE, Taizeme, Maroka.

Pēdējā laikā ir parādījusies tendence savlaicīgi saplānot brīvdienas, kas agrāk tūroperatora klientu vidū bijusi diezgan reti sastopama parādība. "Arī Latvijas ceļotāji beidzot ir sapratuši, ka uz tādiem periodiem, kad ir paaugstināts pieprasījums, nemēdz būt speciālie piedāvājumi, tāpēc brīvdienu ceļojums būtu jāizvēlas un jārezervē laicīgi. Tomēr joprojām ir arī tādi klienti, kas jautā pēc speciālajiem piedāvājumiem tieši uz šo periodu, kā arī tādi, kas nesen attapušies, ka brīvdienas būs garas, un vēl steidz ko piemērotu piemeklēt," norāda Keiša.

Tāpat esot vērojama tendence vairāk interesēties par aviotūrēm nekā par autobusu braucieniem, kā arī pieprasītāki ir galamērķi, uz kuriem ir iespējams nokļūt ar čarterreisiem.

Iecienītākā cenu amplitūda gada nogales periodā joprojām esot lētākā, bet vidēji klienti ir gatavi tērēt ap 500 eiro uz personu un vairāk. Ceļojuma ilguma ziņā klienti visbiežāk izvēlas tādu, kas nepārsniedz nedēļu.

Arī tūrisma aģentūras "Kolumbs" un ceļojumu biroja "Averoja" direktore Kitija Reinfelde norāda, ka šogad Ziemassvētku un Jaunā gada laikā vērojams lielāks pieprasījums pēc dažādiem ceļojumiem.

"Lielākā daļa svētku ceļojumu jau ir izpārdoti, bet uz atsevišķiem galamērķiem vēl ir brīvas vietas. Līdz ar to galīgie rezultāti šobrīd vēl nav apkopoti, bet provizoriskie dati liecina, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šogad vērojams neliels pieaugums," stāsta Reinfelde.

Viņa norāda - lai gan Ziemassvētkus liela daļa izvēlas pavadīt mājās kopā ar ģimeni, tomēr ir klienti, kas arī dod priekšroku tos svinēt ārvalstīs. Ceļojumi Jaungada brīvdienu periodā ir ļoti pieprasīti. Šogad to, protams, ietekmējot arī lielais brīvo dienu skaits svētku periodā.

Populārākie ceļojumu galamērķi klientu vidū Ziemassvētku un Jaungada svinībām ir palikuši nemainīgi jau vairākus gadus. Ņemot vērā garo Latvijas ziemu, liela daļa šīs brīvdienas izmanto, lai dotos uz siltajām zemēm. Iecienītākās ir Ēģiptes, Kanāriju salu, AAE un Taizemes pludmales. Mazāk, bet pieprasīti ir arī slēpošanas ceļojumi uz Alpu un Tatru kūrortiem. Savukārt klienti, kas nevar paņemt garo atvaļinājumu, bet vēlas uz pāris dienām izrauties un nosvinēt svētkus citā vidē, izvēlas īsos ceļojumus uz Eiropas galvaspilsētām. Klienti, kas nevēlas mērot tālu ceļu, izvēlas atpūtu kādā no Baltijas SPA viesnīcām vai dodas kruīzā uz Stokholmu. Un tāpat kā iepriekšējos gados interese šajā periodā ir arī par ceļojumiem uz Ziemassvētku vecīša dzimteni Lapzemi, atklāj Reinfelde.

Arī "Kolumbs" un "Averoja" klientu pieprasītākais ceļojuma garums ir vidēji nedēļa.
Tikmēr ceļojumu aģentūras "Impro ceļojumi" pārdošanas daļas vadītāja Arta Mende stāstīja, ka Ziemassvētku laikā ceļojumu pieprasījums esot nedaudz mazāks nekā citkārt. Savukārt Jaunajā gadā tūristi vēlas atpūsties ārvalstīs tāpat kā iepriekš. Ziemassvētkos joprojām atpūtnieki izvēlas doties uz Ziemassvētku vecīša dzimteni Lapzemi Somijā, uz Vāciju vai uz kādu no Baltijas valstīm. Savukārt Jaunajā gadā iecienītas ir tālākas zemes - Taizeme, Maroka, Etiopija, Izraēla, Jordānija, tāpat arī Ungārija un Vācija.

Vidējā cenu amplitūda, ko atpūtnieki izvēlas tērēt ceļojumam Ziemassvētku laikā, ir no 200 līdz 400 eiro. Savukārt Jaunajā gadā tās ir lielākas summas. Vidējais ceļojuma ilgums ir līdz piecām dienām.

SIA "Tez Tour" pērn apgrozījusi 21 583 681 eiro, bet nopelnījusi 446 663 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Tez Tour" dibināta 2002.gadā ar 2845 eiro (2000 latu) pamatkapitālu. Tā patlaban pieder "Azimuth Investments".

SIA "Tūrisma aģentūra "Kolumbs"" pērn strādājusi ar 10 592 163 eiro apgrozījumu, bet peļņa sasniegusi 21 703 eiro. "Tūrisma aģentūra "Kolumbs"" reģistrēta 1998.gadā, tās pamatkapitāls ir 284 575 eiro (200 000 latu). Aģentūras 70% daļu pieder Sanitai Ruginai, 30% SIA "CFO".

Ceļojumu birojs SIA "Averoja" pērn strādājusi ar 11 358 983 eiro apgrozījumu un nopelnījusi 65 035 eiro. "Averoja" reģistrēta 1996.gadā, tās pamatkapitāls ir 2845 eiro (2 000 latu). Uzņēmuma 100% pieder Sanitai Ruginai.

SIA "Impro ceļojumi" apgrozījums pērn sasniedzis 9 524 193 eiro, savukārt peļņa bijusi 301 196 eiro apmērā. "Impro ceļojumi" reģistrēta 1994.gadā ar 24 075 eiro (16 920 latu) pamatkapitālu. Aģentūras lielākie īpašnieki ir Klinovičs (23,58%), Ints Mūrnieks (17,55%), Agnese Skudra (15,07%), Saiva Spūle (10,31%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!