Foto: DELFI

Lai nepieļautu bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatību, nepieciešama operatīva visu ieinteresēto Eiropas valstu un Krievijas sadarbība, tikmēr apdraudējuma dēļ noteiktais Lietuvas cūku importa aizliegums ir adekvāts solis, kas varētu būt aktuāls arī Latvijai, ekspresintervijā norādīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

"Krievijas eksperti ir gatavi dalīties pieredzē par efektīvākajām mēra apkarošanas metodēm. Metodes pārzina jomas eksperti, kuri zina, kas tā par slimību un kā ar to tikt galā. Jāsaprot, ka visi dzīvojam vienota tirgus apstākļos un esam savstarpēji atkarīgi, līdz ar to jāapvieno visi spēki. Tas ir tāpat kā ar ugunsgrēka dzēšanu tiešā un pārnestā nozīmē. Kad Krievijā masveidā dega meži, Latvijas puse nekavējoties sūtīja palīgā ugunsdzēsējus. Arī patlaban ar cūku mēri kā ar vienotu nelaimi jācīnās kopīgi," sacīja vēstnieks.

Jautāts, vai Latvijas cūku audzētājiem, tāpat kā lietuviešiem, jārēķinās ar eksporta aizliegumu, ja arī tiks konstatēts mēris, vēstnieks norādīja, ka Āfrikas cūku mēris ir ārkārtīgi bīstams un Krievija ļoti uzmanīsies, lai tas netiek ievazāts valstī.

"Ko citu tad mēs varējām darīt? Protams, tirgus uz laiku jāslēdz, lai nepieļautu mēra parādīšanos milzīgajā Krievijas teritorijā, pretējā gadījumā visa valsts cūkkopība būs apdraudēta un sekas - neparedzamas. Cik mums zināms, Lietuvas valdība dara visu iespējamo, nosakot attiecīgus adekvātus drošības pasākumus. Zinu, ka šī problēma sagādā lielas raizes arī Latvijai. Vēl jo vairāk - būtu jārunā par produkcijas ievešanas aizliegumu ne tikai Krievijā un Baltkrievijā, bet arī Latvijā, jo šo slimību nepieciešams visiem spēkiem lokalizēt un neļaut tai izplatīties. Pretējā gadījumā visas valstis, kurām nav šīs slimības, būs spiestas slēgt tirgu, lai izvairīties no infekcijas avota," sacīja Vešņakovs.

Kā ziņots, PVD 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alītas reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne. Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!