Foto: DELFI

Ņemot vērā ekonomiskās vides un politiskās situācijas attīstību, starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs "Coface" ir mainījis biznesa vides novērtējumu vairākām valstīm. Tas paaugstināts Rietumeiropas valstīm, bet 'jaunajiem' attīstības tirgiem, tostarp Latvijai, biznesa vides novērtējums pazemināts.

Uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Toma informē, ka "Coface" šogad prognozē 3% globālās ekonomikas pieaugumu, bet 2015.gadā tas sasniegs jau 3,3%.

Latvijas biznesa vides novērtējuma pazeminājumu no B ar pozitīvu tendenci uz B, ietekmējusi Latvijas atkarība no Krievijas gāzes piegādēm. "Coface" finanšu analītiķi vērtējuma samazinājumu skaidro ar ģeopolitisko spriedzi Ukrainā, kas varētu ietekmēt uzticību Austrumeiropas tirgus dalībniekiem, kā arī Latvijas izteikto atkarība no Krievijas gāzes.

"Pagaidām uzņēmējdarbības "bremzēšanos" Latvijā reāli neizjūtam, tieši pretēji - vērojama biznesa aktivizēšanās, it īpaši celtniecības un pārtikas nozarēs. Situācija Krievijā likusi lielai daļai uzņēmumu nopietnāk izvērtēt biznesa riskus un dubultojusi kompāniju interesi par Krievijas darījumu apdrošināšanu," norāda "Coface Latvija" pārdošanas un mārketinga direktore Sandra Smiltniece.

"Coface" biznesa vides novērtējums izriet no vairākiem faktoriem: valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas, biznesa vides attīstības. Novērtējumam ir septiņi līmeņi: A1, A2, A3, A4, B, C un D, katram vērtējumam var papildus tikt pievienota vai vai noņemta pozitīva attīstības tendence.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!