Valstij piederošos 3% AS "Latvijas gāze" (LG) akciju realizēs publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem, šodien balsojot nolēma Ministru kabinets. Valdības atbalstu guvis premjera ierosinājums noteikt ierobežojumus akciju skaitam, ko par sertifikātiem var iegūt publiskā piedāvājuma dalībnieki.
Noteikts, ka lielākais akciju skaits, ko varēs iegūt viens publiskā piedāvājuma dalībnieks, būs 200 akcijas. Līdz ar to tiks ierobežotas lielo privatizācijas sertifikātu īpašnieku iespējas piedalīties LG privatizācijā. Valdība šādu lēmumu pieņēma sēdē, kurā piedalījās 8 valdības locekļi, pārējie 7 patlaban atrodas komandējumos.

Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors Jānis Naglis žurnālistiem sacīja, ka valdības lēmumu viņš vērtē pozitīvi. Naglis gan norādīja, ka tas neatrisinās visas ar sertifikātu atprečošanu saistītās problēmas, jo ir noteikti ierobežojumi.

Naglis arī uzsvēra, ka PA nekavējoties sāks izstrādāt privatizācijas noteikumus, tiklīdz būs saņemtas izmaiņas likumā "Par sertifikātiem". Naglis sacīja, ka problēmas neradīs arī valdības noteiktā ierobežojuma realizācija, jo to izkontrolēt ir ļoti vienkārši. Līdzīgas procedūras ir veiktas arī agrāk, tikai tās nav guvušas plašu atbalstu.

Kā ziņots, koalīcijas partneriem šajā jautājumā bija atšķirīgi viedokļi, kurus saskaņot neizdevās arī 5.novembrī notikušajā koalīcijas padomes sēdē. Apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) neizdevās pārliecināt koalīcijas partnerus akcijas pārdot par naudu.

TB/LNNK uzskatīja, ka LG akcijas būtu jāpārdod atklātā izsolē par naudu. LG akciju realizācija par privatizācijas sertifikātiem liegtu gūt valsts budžetā ieņēmumus gandrīz 7 miljonu latu apmērā un radītu nevienlīdzīgus nosacījumus potenciālajiem investoriem, uz ko LG privatizācijas procesā valdībai jau ir norādījusi Francijas kompānija "Gaz de France", uzskata apvienības ministri.

Savukārt Tautas partija, aizstāvot akciju pārdošanu par sertifikātiem, norādīja, ka par to valdība izšķīrās jau gandrīz pirms mēneša. Valdības pozīcijas maiņa vēl vairāk vājinātu iedzīvotāju uzticību privatizācijas procesam.

Vienlaikus ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis izteicās, ka viņam būtu pieņemams arī priekšlikums par LG akciju pārdošanu atklātā izsolē par skaidru naudu. Akciju realizācija par privatizācijas sertifikātiem ļautu dzēst daudz sertifikātu, savukārt realizācija par naudu dotu valstij papildu ieņēmumus.

Formāli lēmums par LG akciju realizāciju par privatizācijas sertifikātiem tika pieņemts jau 30.oktobra valdības sēdē, bet pēc koalīcijas partneru TB/LNNK lūguma tā spēkā stāšanās tika atlikta uz nedēļu, līdz šodienai, premjeram neparakstot lēmumu.

LG akcionāri "Rurhgas AG" un "E.ON. Energie AG" izteica priekšlikumu iegādāties 3% LG akciju, par vienu akciju maksājot pēdējās gāzes uzņēmuma akciju izsoles biržā cenu - 5,62 latus. Šis priekšlikums tika noraidīts, norādot, ka valsts sev piederošās akcijas varētu pārdot atklātā izsolē vai tiešā darījumā, proporcionāli tās sadalot starp LG investoriem, bet nedodot priekšrocības atsevišķiem uzņēmuma akcionāram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!