Aprēķinot darbiniekiem samaksu par darbu naktī no 29. uz 30. oktobri, kad Latvijā notiek pāreja uz ziemas laiku un pulkstenis jāpagriež par vienu stundu atpakaļ, darba devējiem jāuzskaita un jāapmaksā darbinieku faktiski nostrādātās stundas, atgādina Valsts darba inspekcija (VDI).

Plānojot un organizējot darbu, darba devējam ir jārēķinās, ka šī pāreja par stundu pagarinās diennakts garumu. Piemēram, ja summētā darba laika darbinieks strādā nakts maiņā no astoņiem vakarā līdz astoņiem rītā, kas parasti ilgst 12 stundas, tad naktī no 29. uz 30. oktobri maiņa no astoņiem līdz astoņiem ilgs 13 stundas, un darba devējam šī stunda ir jāapmaksā.

Savukārt, ja darbs tiek organizēts maiņās pa 24 stundām, tad darba devējam jāņem vērā, ka summētā darba nosacījumi aizliedz nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un darba devējam ir jānodrošina, lai darbinieka darba laiks nepārsniegtu likumā noteiktos ierobežojumus. Tas nozīmē - ja, piemēram, apsardzes darbinieki viens otru nomaina plkst. 8:00 no rīta pēc 24 stundu ilgas maiņas, tad gadījumā, ja maiņa sākusies 29.oktobrī plkst. 8:00, tā nedrīkst beigties vēlāk kā 30. oktobrī plkst.7:00, nepārsniedzot faktisko 24 stundu darba laiku.

Darba likums nosaka, ka darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas.

Naktī no sestdienas uz svētdienu plkst. 4.00 Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!