Pirmdien Ventspils dome nolēma ieteikt Ventspils pašvaldības iestādēm un uzņēmējsabiedrībām slēgt visus kontus AS "Latvijas krājbanka" ("Krājbanka") un neglabāt šajā bankā depozīta noguldījumus.
Pašvaldības lēmums tiek pamatots ar likumā "Par pašvaldībām" noteiktajām tiesībām racionāli un lietderīgi apsaimniekot pašvaldības kustamo un nekustamo mantu, likumā noteikto, ka domes darbībai un lēmumiem jābūt maksimāli lietderīgiem, valsts un pašvaldību finanšu līdzekļi jāizmanto likumīgi un atbilstoši iedzīvotāju interesēm, jānovērš to izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu.

Ventspils domes Finanšu nodaļas vadītāja Inta Komisare paskaidroja, ka kopumā summa, kura varētu tikt izņemta no "Krājbankas", ir aptuveni 1,5 miljoni latu. No šīs summas lielākā daļa - aptuveni 1,4 miljoni latu ir domes Finanšu nodaļas rīcībā. Turklāt šī nauda, beidzoties depozīta termiņa līgumam, jau ir noguldīta citās bankās, informēja Komisare.

No pašvaldības uzņēmumiem lielākās noguldījumu summas "Krājbankā" ir SIA "Pārventas siltums" un "Siltums".

Komisare paskaidroja, ka līgumi netiks lauzti, bet, izbeidzoties līguma termiņiem, finanšu līdzekļi tiks noguldīti citās bankās. Tās tika izvēlētas, veicot cenu aptauju.

Iepriekš bijušais "Krājbankas" padomes priekšsēdētājs Viesturs Koziols intervijā laikrakstam "Telegraf" paziņoja, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs vēlas gāzt valdību, par ko liecina viņa paziņojumi par naudas izņemšanu no "Krājbankas". Koziols tad skaidroja, ka šāds lēmums var izraisīt "Bankas Baltija" sabrukšanas scenārija atkārtošanos.

Tā saucamā Ventspils "Krājbankas" akcionāru grupa būtisku ietekmi bankā zaudēja šā gada pavasarī, kad 25,01% "Krājbankas" akciju izsolē iegādājās ārzonas kompānija "Doxa Fund Limited". Bankas akcionāri no Ventspils ar tiesas starpniecību centās izsoles rīkošanu apturēt, klasificējot to kā nelikumīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!