Foto: F64
Faktu pārbaude Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sāktajos auditos var prasīt arī iepriekš neparedzēti ilgu laiku, īpaši gadījumos, kad runa ir par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu, jo pārbaudes bieži tiek īstenotas sadarbībā ar citu valstu nodokļu administrācijām, uzsver dienestā.

"Delfi" sadaļā "Versijas" publicēts uzņēmēja Naura Jansona viedoklis par VID īstenoto auditu, kura pārbaužu dēļ vairākus mēnešus iesaldēta pārmaksātā PVN 100 000 eiro apmērā atmaksa. "Šai valstij mani nevajag. Nevajag ne investīcijas, ne nodokļus, ne darba vietas, kur nu vēl "naudas nešanu" no ārvalstīm caur eksportu. Izskatās, ka VID inspektors, kamēr negūs "personīgu labumu" no manis, nedarīs pilnīgi neko, lai pārtrauktu bezjēdzīgas termiņu pagarināšanas, PVN atmaksas kavēšanu, vēstuļu sūtīšanu un vēl sazinko, lai tikai imitētu savas darba dienas piepildīšanu," sašutis ir uzņēmējs.

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību nodaļā portālam "Delfi" uzsvēra, ka jebkādas VID darbības, īstenojot kontroles pasākumus, reglamentē attiecīgas likumdošanas normas un kontroles pasākumu mērķis nav un nekad nav bijis uzņēmējdarbības kavēšana. "VID uzdevums ir nodokļu iekasēšana un ēnu ekonomikas mazināšana, turklāt pārbaudes pasākumi, īpaši gadījumos, kad runa ir par PVN, bieži tiek realizēti sadarbībā ar citu valstu nodokļu administrācijām, līdz ar to faktu pārbaude var prasīt neparedzēti ilgu laiku," sacīja dienestā.

VID atgādina, ka uzņēmumiem, kam tiek deklarētas pārmaksātās PVN summas, un gadījumos, kad PVN deklarāciju riska analīzes rezultātā tiek konstatēti riski, pirms pārmaksāto PVN summu apstiprināšanas VID īsteno nodokļu administrēšanas pasākumus, tajā skaitā preventīvos pasākumus, tādējādi pārliecinoties, ka pārmaksātā PVN summa ir deklarēta pamatoti.

Tikmēr Jansons stāstījis, ka maija vidū tika pieņemts lēmums par audita uzsākšanu viņa uzņēmumam, kas fiziski tika sākts tieši mēnesi vēlāk. No tā savukārt izrietējis, ka laika posms, kurā tas jāveic, ir nevis 90 dienas, bet gan 120 dienas. Pēc tam VID atsūtījis vēstuli, ka PVN atmaksas termiņš tiek pagarināts par 75 dienām, jo inspektors devies atvaļinājumā. Pēc vēl divām nedēļām saņemta nākamā vēstule par PVN atmaksas termiņa pagarināšanu vēl par 75 dienām, bet pēc dažām dienām nākamā vēstule jau vēstījusi, ka tiek pagarināts auditējamais laika posms.

Ieņēmumu dienestā portālam "Delfi" sacīja, ka kopš 2010. gada pārmaksāto PVN summu izvērtēšanai tiek izmantota VID izstrādātā PVN pārmaksu riska analīzes programmatūra, ar kuras palīdzību atbilstoši VID definētiem riska kritērijiem visi nodokļu maksātāju PVN deklarācijās uzrādītie dati par konkrēto taksācijas periodu tiek elektroniski novērtēti, turklāt tajā definētie riski tiek atjaunināti nepārtraukti.

Pagājušajā gadā PVN pārmaksu riska analīzes sistēma tikusi padziļināti izvērtēta un tajā tika ietvertas jaunas metodes, lai novērstu iespējamo nodokļu izkrāpšanu jau sākotnējā posmā un liegtu iespēju ļaunprātīgiem nodokļu maksātājiem tikt piereģistrētiem PVN maksātāju reģistrā, kā arī nepamatoti saņemt PVN pārmaksu.

Tāpat VID oponē par iespējamu audita ievilkšanos inspektora atvaļinājuma dēļ, jo dienests "cilvēkresursus izmanto tā, lai neatkarīgi no attaisnotā prombūtnē esošo darbinieku skaita, tiktu nodrošināta visu veicamo darbu nepārtrauktība, līdz ar to atsevišķu darbinieku atvaļinājumi nevar kļūt par iemeslu pārbaudes pagarināšanai," uzsver dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!