Foto: LETA

Pēc medijos un sociālajos tīklos izskanējušas kritikas par to, ka restorānu tīkls "Gan bei" turpina darbu, neraugoties uz likumsargu atklātām pretlikumībām tajā, lai saglabātu darba vietas, bet vairāk nekā 700 autoservisiem apturēta saimnieciskā darbība, Valsts ieņēmumu dienests (VID) norāda, ka gadījumus salīdzināt ir nekorekti un skaidro atšķirības tajos.

Šonedēļ VID paziņoja, ka pārbaužu rezultātā automašīnu apkopes un remonta nozarē 775 nodokļu maksātājiem ir apturēta saimnieciskā darbība, bet 639 nodokļu maksātājiem piemērota administratīvā atbildība. To dienests darījis administratīvā procesa ietvaros. Savukārt pret restorānu tīklu VID Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana. Administratīvais process un kriminālprocess ir divi viens no otra neatkarīgi procesi un katrā no tiem likumos ir noteiktas atšķirīgas VID tiesības un pārkāpumu pierādīšanas iespējas, uzsvērts dienesta skaidrojumā.

Saimnieciskās darbības apturēšana normatīvo aktu pārkāpumu gadījumos ir viens no instrumentiem, kuru VID izmanto administratīvā procesa ietvaros kā galējo līdzekli gadījumos, kad preventīvie uzraudzības un kontroles pasākumi, kas veikti negodprātīgiem saimnieciskās darbības veicējiem, nav devuši vēlamo rezultātu.

VID apgalvo, ka pērn no šiem 775 autoservisiem darba vietas nodrošināja tikai 65, kur vidēji katrā bija nodarbināti četri darba ņēmēji.

Lielākā daļa autoservisu, kam tika apturēta saimnieciskā darbība, uz tās apturēšanas brīdi jau neveica aktīvu saimniecisko darbību, neiesniedza nodokļu pārskatus, kā arī neveica aprēķināto nodokļu summu iemaksu kopbudžetā. To kopējais nodokļu parāds 2015.gada marta beigās bija 5,81 miljons eiro. Turklāt 18,3% to nodokļu maksātāju, kam apturēta saimnieciskā darbība, ir piešķirta fiktīvā uzņēmuma pazīme, kas liecina par tā iespējamo iesaisti nelikumīgos darījumos, norāda VID.

83% gadījumu autoservisu nozares nodokļu maksātājiem saimnieciskā darbība apturēta, jo netika novērsti pārkāpumi un 17% gadījumos saimnieciskās darbības apturēšanas iemesls bija izvairīšanās no nodokļu nomaksas.
VID ir atjaunojis saimniecisko darbību 13 autoservisu nozares nodokļu maksātājiem.

Savukārt attiecībā uz "Gan bei" VID veic darbības un pieņem lēmumus paralēli gan administratīvā procesa ietvaros, gan kriminālprocesa ietvaros. Informācija par to, ka ar restorānu tīkla īpašniekiem saistīta organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem ir izņēmusi ievērojamus skaidras naudas līdzekļus un ka tāda iespēja ir bijusi, jo notikusi ļaunprātīga iejaukšanās restorānu tīkla kases aparātu darbībā, kriminālprocesa ietvaros vēl ir jāpierāda un par sodu jālemj tiesai.

VID Finanšu policijas pārvalde neizslēdz iespēju, ka var tikt vērtēta arī iespēja vērsties pret juridisko personu, kuras interesēs pastrādāts noziedzīgais nodarījums.

Administratīvā procesa ietvaros restorānu tīklam tika veikti kontroles pasākumi, piemērojot administratīvo atbildību un naudas sodus; uzņēmuma darbība joprojām tiek pastiprināti uzraudzīta gan klātienē, gan attālināti, bet kases aparātus apkalpojošais dienests tika izslēgts no kases aparātu apkalpojošo dienestu reģistra.

VID skaidrojumu noslēdz, uzsverot, ka vienlīdz svarīgs ir gan liels, gan mazs nodokļu maksātājs, un dienesta attieksme pret visiem nodokļu maksātājiem ir vienāda. Tomēr nodokļu iestāde arī uzsver, ka VID lēmumi nevar tikt balstīt uz emocijām, bet gan uz likumdošanā dienestam paredzētajām tiesībām un konkrētās lietas apstākļu izvērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!