Foto: LETA

Lai novērstu situācijas, kad importētie augļi un dārzeņi tiek uzdoti par vietējās izcelsmes preci, Valsts ieņēmumu dienests (VID) vasaras periodā pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VID pārstāvji.

Kā norāda VID, vasaras periodā ne tikai ārvalstu tirgotāji Latvijas tirgos cenšas realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu, bet arī vietējie tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci, maldīgi uzdod to par pašu izaudzētu. Tas rada nevienlīdzīgu konkurenci vietējiem zemniekiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju.

Līdz ar to VID vasaras mēnešos pastiprināti veiks kontroles pasākumus Latvijas tirgos, tajā skaitā arī nakts tirdzniecības vietās. Pārbaužu laikā inspektori pārbaudīs, vai tirgotājs pēc pieprasījuma var izsniegt stingrās uzskaites kvītis, ja tiek tirgota pašu iegūta vai ražota produkcija, un vai tiek izsniegts elektroniskā kases aparāta čeks, ja tiek tirgota iepirkta lauksaimniecības produkcija.

Pārbaužu laikā tiks arī pievērsta uzmanība lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem no citām valstīm. Šajos gadījumos iespēju robežās tiks identificētas citu valstu personas un fiksēti citu valstu transportlīdzekļu reģistrācijas numuri, no kuriem tiek veikta tirdzniecība, pārbaudīti preču izcelsmes dokumenti. Informācija tiks nosūtīta izvērtēšanai attiecīgās valsts nodokļu administrācijai.

Ņemot vērā līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, VID aicina arī Rīgas pašvaldības policiju pievērst uzmanību, vai nakts tirdzniecības vietās lauksaimniecības produkciju netirgo personas no citām valstīm, un par konstatētajiem gadījumiem informēt VID, kas tālāk rīkosies atbilstoši savai kompetencei.

VID arī atgādina, ka fiziskās personas, kas no piemājas saimniecības vai personīgās palīgsaimniecības gūst ienākumu, ja to ienākumi nepārsniedz 2845,74 eiro gadā, vai gūst ienākumus no sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji.

VID atgādina, ka tirdzniecība tirgos ir atļauta speciāli iekārtotajās, tirgus pārvaldītāja norādītajās tirdzniecības vietās juridiskajām vai fiziskajām personām, kuras reģistrējušas saimniecisko darbību un pārdod preces, un fiziskajām personām, kuras pārdod pašu ražoto lauksaimniecības produkciju.

Attiecībā uz lauksaimniecības produkcijas tirgošanu, ko Latvijā veic citu valstu tirgotāji, VID informē, ka neatkarīgi no tā, vai lauksaimnieciskās produkcijas tirgotājs savā mītnes valstī ir vai nav reģistrējies, tam, sākot pārdot Latvijā lauksaimniecības produkciju, ir jāreģistrējas kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājam. Turklāt pārdodamās produkcijas apjomam nav nozīmes - jāreģistrējas, sākot ar pirmo darījumu, neatkarīgi no tā vērtības.

Ja citas valsts persona ir VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājs, persona var veikt reģistrāciju pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā elektroniski no savas mītnes valsts. Pretējā gadījumā šai personai ir jāierodas kādā no VID Klientu apkalpošanas centriem, kur jāaizpilda attiecīgs iesniegums.

VID aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu nomaksas jomā, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.l" vai arī vēršoties VID jebkurā citā klientam ērtā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!