Foto: DELFI
Trešdien Eiropas Parlamentā (EP) apstiprinātais Eiropas Savienības-Kanādas visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums (CETA) ir progresīvākais starptautiskās tirdzniecības līgums pasaulē, vienoti ziņo EP ziņotājs Artis Pabriks un Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā-Filipe Šampaņs.

Jau ziņots, ka CETA Eiropas Parlamentā (EP) pieņemts trešdien ar deputātu vairākuma atbalstu. Šis tirdzniecības līgums nereti tiek dēvēts par jauno "standartu", kas tiks ņemts vērā, Eiropas Savienībai slēdzot turpmākos starptautiskos tirdzniecības līgumus.

Piedāvājam portālā "Delfi" sekot līdzi tiešraidei no preses konferences par CETA pieņemšanu.

Preses konferencē piedalās EP ziņotājs Artis Pabriks, ziņotājs Bernds Lange, Eirokomisāre Sesīlija Malmsroma un Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā-Filipe Šampaņs. Tā sāksies īsi pēc plkst. 15 pēc Latvijas laika. Izvēlnē iespējams ieslēgt tulkojumu latviešu valodā.

CETA pavērs visdažādākās iespējas Eiropas un Kanādas uzņēmējiem, atvieglojot savstarpējo tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu. Pabriks preses konferencē norādīja, ka viņš nepiekrīt viedokļiem, ka līgums palīdzēs lielajām korporācijām, bet tieši otrādi – palīdzēs mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Šampaņs skaidro, ka līgums nodrošinās izaugsmi, savukārt izaugsme nozīmē vairāk darba vietu. Tam piekrīt arī Pabriks, norādot, ka katra sestā darba vieta Latvijā ir atkarīga no eksporta, un CETA nodrošina iespēju eksporta potenciālu palielināt.

Eiroparlamenta deputāte Sesīlija Malmstroma norāda, ka līgums ir ieguvums abām līguma pusēm, ne tiki vienai no tām. "Mēs būvējam tiltus, ne sienas," viņa skaidro.

Patlaban Kanāda ir 12. lielākais Eiropas Savienības tirdzniecības partneris. Kanāda ir arī ievērojams investors, pašlaik investīciju apjoms ES no Kanādas sasniedz aptuveni 120 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!