Foto: LETA

Atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par uzņēmumu nepamatotu iekļaušanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu parādnieku datu bāzē, finanšu ministrs Andris Vilks ir uzdevis VID problēmu tuvākajā laikā novērst, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

Ministrija secina, ka izveidojusies situācija ir skaidrojama ar apstākli, ka informācija par maksājumu līdz VID nenonāk vienlaicīgi ar maksājuma uzdevuma nosūtīšanas brīdi. Ja maksājums tiek veikts pēdējā termiņa dienā un VID datu bāze tiek aktualizēta nākamajā dienā, tiek radīts maldinošs ieraksts par neveiktu maksājumu un izveidojušos parādu. Tādējādi kļūdainā informācija par faktiski neesošiem nodokļu parādiem VID datu bāzē tika iekļauta tehnisku nepilnību rezultātā.

"Maksājumu informācijas aizkavēšanās ir jāparedz, ģenerējot datus par nodokļu parādiem, un turpmāk nav pieļaujama maldinošu datu publiska pieejamība par uzņēmuma reputācijai tik nozīmīgu jautājumu. Esošās nepilnības datu apstrādē VID jānovērš tuvākajās dienās," uzsver Vilks.

Jau ziņots, ka mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Rimi Latvia", kas līdz šim atradies "baltajā sarakstā" jeb Valsts ieņēmumu dienesta (VID) padziļinātās sadarbības programmā, bankas sistēmā aizkavēta maksājuma dēļ nonācis "melnajā sarakstā" jeb nodokļu parādnieku datubāzē, apstiprināja "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija. VID nodokļu parādnieku sarakstā iekļauta arī "Maxima" un uzņēmums šo sarakstu uzskata par maldinošu.

"Rimi" no VID saņēmis sekojošu skaidrojumu: "Informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā. Katra mēneša 7. un 26.datumā tiek publiskota visa informācija, kas ir nonākusi VID rīcībā un ir pārbaudīta līdz katra mēneša 6. un 25.datuma plkst.24."

Šajā konkrētajā gadījumā "Rimi Latvia" iekļuvis VID parādnieku sarakstā, jo veiktais maksājums līdz 7.datumam nebija vēl ienācies VID maksājumu datubāzē, lai gan tas tika veikts jau 5.datumā, skaidroja "Rimi" pārstāve, piebilstot, ka veiktais maksājums tiks ņemts vērā nākamajā parādnieku datubāzes aktualizēšanas datumā.

Tāpat VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas arī mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima Latvija", kas minēto sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs, apgalvoja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar VID oficiālo Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem uzņēmumam "Maxima Latvija" pret valsti neizpildītu saistību nav, savukārt VID nodokļu parādnieku saraksta elektroniskajā publiskajā daļā redzams parāds 3566,33 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!