Foto: F64
Ieguldot vairāk nekā divus miljonus latu, veiksmīgi noslēdzies pirmais finanšu gads valsts atbalsta programmā "Kompetences centri", kurā zinātnieki un uzņēmēji kopīgi strādā pie rūpniecisko pētījumu veikšanas, informēja programmas pārstāve Ieva Galuza.

Sekmīgi savu darbību dažādās nozarēs sākuši seši kompetences centri, kuriem šogad programmas gaitā pētniecības projektos paredzēts ieguldīt 12 miljonus latu, informēja Galuza.

"Kompetences centri ir pirmais veiksmīgais mēģinājums stimulēt reālu nozaru uzņēmumu un zinātniskā sektora centienu apvienošanu tādu kopēju pētījumu veikšanā, kuriem būtu plašāka nozīme tautsaimniecībā par atsevišķu uzņēmumu vajadzībām. Kaut arī ir pagājis tikai nedaudz vairāk nekā pusgads, tomēr jau tagad kompetences centru ietvaros uzņēmumi un zinātnieki patstāvīgi izveidojuši jaunus, līdz šim Latvijā nebijušus sadarbības modeļus un turpina to attīstīšanu," skaidroja Galuza.

Par izveidotajiem sadarbības modeļiem kā labās prakses paraugu jau ir ieinteresējušās starptautiskas organizācijas, piemēram, "Council of European Chemical Industry", jo šādu modeļu virzītājspēkam ir liela perspektīva, piebilda Galuza.

Atšķirībā no citām uzņēmējdarbības atbalsta programmām programmā "Kompetences centri" uzņēmēji negūst labumu kā tiešu finansiālu atbalstu, bet uzņēmēju interese ir ilgtermiņa nozares līmeņa jauni produkti, zināšanas un tehnoloģijas. Tādejādi Ekonomikas ministrijas paspārnē ir sperts solis uz nākamo pakāpi Latvijas industrializācijas un konkurētspējas veicināšanas virzienā.

Pirmie rezultāti sasniegti Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centrā - noslēdzies projekts, kurā izpētīta jauna stikla pārklāšanas tehnoloģija. Savukārt Farmācijas un ķīmijas kompetences centrā izpētīta bērzu sulas ietekme un iespējamie tās pielietošanas veidi, informēja Galuza.

Zinātnisko institūciju un uzņēmēju kopīgi veikto rūpniecisko pētījumu rezultāti tālāk tiks izmantoti, lai izstrādātu inovatīvus produktus un tehnoloģijas, ar kurām Latvija varētu konkurēt eksporta tirgos. Kopumā kompetences centros ir sākta vairāk nekā 40 pētniecības projektu īstenošana.

"Kompetences centru programma ar savu 55 miljonu latu budžetu, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, un pēctecību četru gadu garumā ir viens solis inovācijas sistēmas veidošanas virzienā, jo iekļauj četrus no nepieciešamajiem elementiem - uzņēmējdarbību, finansējumu, zinātni un daļēji arī likumdošanu. Ir sagaidāms nozīmīgs rūpniecisko pētījumu skaita pieaugums 2012.-2015.gadam, attiecīgi jaunu eksportspējīgu produktu un tehnoloģiju ražošana Latvijā," programmas nozīmi skaidro Farmācijas un ķīmijas kompetences centra vadītājs Vitālijs Skrīvelis.

Kompetences centri ir izveidoti ar mērķi apvienot noteiktas nozares uz inovācijām orientētus uzņēmumus un zinātniskās institūcijas, lai sadarbotos rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanā, tādejādi veicinot uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanu.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izglītības un nodarbinātības eksperte Anita Līce skaidroja, ka ERAF programmas apakšaktivitāte "Kompetences centri" ir vienīgā pašlaik Latvijā darbojošās rūpniecisko pētījumu, jaunu eksportspējīgu produktu un tehnoloģiju izstrādes un inovāciju atbalsta programma, kurai piemīt nozīmīgs un pozitīvs potenciāls Latvijas tautsaimniecības industrializācijai un atveseļošanai.

Sešos kompetences centros ir apvienojušies nozaru vadošie uzņēmumi un zinātniskās institūcijas - kopā 70 uzņēmumi un 20 zinātniskās institūcijas. Visi šie uzņēmumi ir stratēģiski domājoši un nodokļus maksājoši un to veiksmīga attīstība ir svarīga Latvijas ekonomikas izaugsmei, informēja Līce.

"Ja kompetences centri darbotos pilnā jaudā, darba algu nodokļos vien tiktu nomaksāti aptuveni divi miljoni latu, pievienotās vērtības nodoklī - vismaz viens miljons latu gadā. Attiecīgi kompetences centru darbība ne tikai nodrošina tautsaimniecības attīstību ilgtermiņā, bet arī rada tūlītējus ienākumus valsts budžetā," skaidro LDDK eksperte.

Kompetences centri ir atvērtas, uz ilgtermiņa darbību orientētas organizācijas, kuras pārvalda nozares profesionāļi, kas izvērtē katra potenciālā pētījumu projekta dzīvotspēju un ekonomisko efektu, kā arī noved šos projektus līdz rezultātam - intelektuālajam īpašumam. Radītais intelektuālais īpašums pieder kompetences centram. Kompetences centrs komercializē pētījumu rezultātus, pārdodot radīto intelektuālo īpašumu vai tā lietošanas tiesības nozares uzņēmumiem, kuri jaunus produktus vai tehnoloģijas izmanto savas uzņēmējdarbības attīstīšanai un konkurētspējas paaugstināšanai.

Latvijā savu darbību īsteno seši kompetences centri šādās nozarēs - ķīmija un farmācija, mežu nozare, vide, biotehnoloģijas, bioenerģija, elektronika, informācijas tehnoloģijas, mašīnbūve.

Kopējais kompetences centru finansējums no ERAF aktivitātē ir 37,37 miljoni latu. Šo summu paredzēts izmantot vismaz 124 zināšanu ietilpīgu pētījumu veikšanai.

Farmācijas un ķīmijas kompetences centra galvenie pētniecības virzieni saistīti ar sintētisko un biotehnoloģisko zāļu izstrādi, zāļu drošības, iedarbības un kvalitātes jautājumiem, energoefektīvām tehnoloģijām. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir AS "Grindeks", AS "Olainfarm", SIA "PharmIdea", SIA "Silvanols", Latvijas Organiskās sintēzes institūts, SIA "LabochemLV", SIA "Madara Cosmetics", SIA "Chromsword Baltic HPLC specialists", SIA "Tenax", AS "Sakret Holdings".

Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju kompetences centrs veic izpētes projektus dabīgo valodu tehnoloģiju un biznesa procesu analīzes jomās. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir SIA "Datorikas institūts DIVI", AS "RIX Technologies", AS "Datorzinību centrs", SIA "FMS Software", SIA "Tilde", SIA "Dynamic Research", SIA "Kurzemes datorcentrs", SIA "OptimEyz", SIA "Biomehānikas un fizikālo pētījumu institūts", SIA "Lattelecom Technology", Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte, Ventspils augstskola.

Meža nozares kompetences centra galvenās aktivitātes saistītas ar koksnes produktu uzlabotu un inovatīvu īpašību attīstīšanu, kā arī ar meža resursu attīstību un pārvaldību. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir SIA "Pata AB", AS "Latvijas Finieris", Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava", SIA "4 Plus", SIA "Amber wood", SIA "Dores fabrika", SIA "Dendrolight Latvija", SIA "Jaunzeltiņi", SIA "Latsin", SIA "Latvijas Kokmateriālu uzmērīšanas un uzskaites vadība", Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, SIA "Marko KEA", SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts", SIA "Ošukalns".

Latvijas elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozares kompetences centrs veic pētījumus saistībā ar elektronikas un elektrotehnikas industriālajām tehnoloģijām un satelīttehnoloģijām, attīstot jaunus produktus šajās jomās. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir AS "SAF Tehnika", SIA "Hanzas Elektronika", SIA "Dynamic Research", SIA "Ventspils elektronikas fabrika", SIA "LATspace", AS "Alfa RPAR", SIA "Autonams", SIA "Geostar", SIA "Mobīlas sistēmas", SIA "SensoTech", SIA "Vidzemes elektrotehnikas fabrika", SIA "HEE Photonic Labs", SIA "Optilas, SIA "1 un 2", Latvijas Elektronikas iekārtu testēšanas centrs, Rīgas Tehniskā universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Transporta un sakaru institūts, Ventspils augstskola.

Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centrā pētniecības projekti tiek realizēti biotehnoloģijas, bioenerģētikas, vides un biomasas pārstrādes virzienos. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir AS "Biotehniskais Centrs", SIA "Auravia Latvia", SIA "Getliņi EKO", SIA "Furfurola eksporta sabiedrība", SIA "Zaļās tehnoloģijas", SIA Bimil, SIA "Zaļā josta", SIA "Eko osta", SIA "Advanced Technologies", SIA "SPD energo", SIA "Biogas", SIA "Koksnes pārstrādes sabiedrība", AS "BAO", SIA "BB biogāze", SIA "Zaļie Lielkalni", SIA "EKMI", Latvijas Universitāte, LU Cietvielu fizikas institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, Fizikālās enerģētikas institūts.

Transporta mašīnbūves kompetences centrs nodarbojas ar pētījumiem, kas saistīti ar transporta integrēto mašīnbūvi, attīstot projektus transporta, mašīnbūves, metālapstrādes, loģistikas un citu nozaru komersantu konkurētspējas paaugstināšanai. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir SIA "RTO Vagonu serviss", SIA "RVR Inženieru centrs", SIA "Skonto Plan", SIA "Leax Baltic", SIA "Baltijas testēšanas centrs", SIA "Baltic scientific instruments", SIA "Hygen", SIA "Merpro", SIA "New Tec Latvija", SIA "Promold", SIA "Skan-tooling", Rīgas Tehniskā universitāte, Dņepropetrovskas akadēmiķa V.Lazarjana vārdā nosauktā dzelzceļa transporta nacionālā universitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!