Foto: LETA
Lai gan šogad tā dēvētais "dienesta auto nodoklis" ir fiksēts maksājums un uzņēmēji atzinuši, ka tas ir saprotams un neizraisa plašus protestus, ar tā iekasēšanu aizvien nesokas – pusgada laikā budžetā iemaksāti vien trīs miljoni latu jeb 17,6% no gada plāna.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Jānis Golubevs otrdien valdībā stāstīja, ka no šogad plānotajiem 17 miljoniem latu līdz šā gada jūlija vidum iekasēti vairāk nekā trīs miljoni latu. Līdz ar to diez vai līdz gada beigām izdosies iekasēt šogad plānotos nodokļa ieņēmumus, teica CSDD pārstāvis.

CSDD pārstāvis norādīja, ka kopš likuma pieņemšanas uz juridisku personu vārda reģistrēto auto skaits sarucis par aptuveni 20 000 – līdz nedaudz vairāk kā 60 000 auto šobrīd. Uzņēmumi dažādi apejot nodokļa samaksu – pārreģistrējot spēkratus uz fizisku personu vārda, gan reģistrējot savus auto kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā.

CSDD pārstāvis gan nezināja teikt, cik daudz spēkratu varētu būt pārreģistrēti kaimiņvalstīs, norādot, ka to būtu grūti aprēķināt, jo automašīnas tiekot reģistrētas uz kaimiņvalstīs nodibinātu uzņēmumu vārda.

Direkcijas pārstāvis gan norādīja, ka CSDD saņemot daudz sūdzības par šo nodokli, kas, pēc direkcijas pārstāvja domām, būtu jāpārskata.

Pēc satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) aicinājuma valdība lēma uzdot Finanšu ministrijai sagatavot informatīvo ziņojumu par nodokļa iekasēšanu.

Jau ziņots, ka šogad "dienesta auto" nodoklis ir fiksēts maksājums no 19 līdz 40 latiem mēnesī visām uzņēmēju vieglajām automašīnām, izņemot tās, kuras ir aprīkotas ar GPS sekošanas sistēmām un ar atskaitēm spēj pierādīt, ka automobilis netiek izmantots privātām vajadzībām. Kopumā "dienesta auto" nodoklī valsts plāno iekasēt 17 miljonus latu.

Pērn pretrunīgi vērtētais un dažādi interpretējamais "dienesta auto nodoklis" bija daļa no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Valdība no tā bija plānojusi budžetā ieņemt 38 miljonus latu, tomēr tas piedzīvoja izgāšanos, jo izdevās iekasēt vien aptuveni desmito daļu no cerētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!