Foto: F64

2014.gads aizsardzības nozarē ieies vēsturē ar valdības lēmumu pakāpeniski līdz 2020.gadam palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no IKP, un jau 2015. gadā budžets sasniegs 1% no IKP. Budžeta palielinājums dos iespēju attīstīt bruņoto spēku nozīmīgākās spējas un turpināt spēju projektus, kas uzsākti 2014.gadā, vērtē Aizsardzības ministrija (AM).

Papildus piešķirtais finansējums 2015.gadā galvenokārt tiks novirzīts nozīmīgu spēju attīstības projektu uzsākšanai, tai skaitā Zemessardzes kaujas spēju attīstīšanai un pretgaisa aizsardzībai un gaisa telpas novērošanai, Jaunsardzes kustības attīstībai, kā arī personāla motivācijai un atalgojuma sistēmas uzlabošanai.

Ministrija apkopojusi, kur nozares līdzekļi tērēti 2014.gadā:

Lielvārdes lidlauks - kopš 2006.gada ieguldīti 82 miljoni eiro

Foto: F64

Gaisa spēku aviācijas bāzes attīstības projekts, kurā kopš 2006.gada ieguldīti 82 miljoni eiro, paredzēja, ka lidlauks tika veidots atbilstoši NATO standartiem, un šogad Lielvārdes lidlauks tika atklāts dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām, norāda AM. Sabiedrotie Gaisa spēku aviācijas bāzi 2014.gadā jau vairākkārt ir izmantojuši, nogādājot uz militārajām mācībām personālu un veicot bruņumašīnu transportēšanu, trenējoties reaģēt krīzes situācijās.

P-09 ‘Rēzekne’ - kuģis, kas pilnībā uzbūvēts Latvijā

Foto: Latvijas armija

Šā gada 20.martā Liepājā bruņotie spēki saņēma piekto "Skrundas" klases patruļkuģi P-09 "Rēzekne", kas pilnībā tika uzbūvēts Latvijā, informē AM. Jūras spēku flotile ar pieciem patruļkuģiem regulāri patrulē, glābjot dzīvības Baltijas jūrā. 2015.gadā turpināsies darbs pie kuģu papildus aprīkošanas un spēju paplašināšanas - notiek darbs pie kuģu aprīkošanas ar komandvadības un kaujas vadības sistēmām.

123 mazlietotas un atjaunotas kāpurķēžu kaujas mašīnas

Foto: F64

2014.gadā turpinājās Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekts. 4.septembrī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes aizsardzības ministrs Maikls Falons parakstīja līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par 123 mazlietotu un atjaunotu kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi 48,1 miljona eiro vērtībā. Šis ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas pašaizsardzības spēju stiprināšanā, jo šīs modernizētās bruņumašīnas tiks aprīkotas ar labākajiem prettanku ieročiem un būs ar atbilstošu mobilitātes spēju gan nacionālo, gan arī starptautisko operāciju vajadzībām, norāda AM.

158 miljoni ieguldīt izlūkošanai, gaisa telpas novērošanai un pretgaisa aizsardzībai

Foto: AP/Scanpix

Ņemot vērā pieaugošo Krievijas aktivitāti pie NATO gaisa telpas robežām virs Baltijas valstīm, šogad tika izlemts 158 miljonus eiro ieguldīt izlūkošanas, gaisa telpas novērošanas un pretgaisa aizsardzības spējās laika periodā no 2015. līdz 2022. gadam.

Finansējums paredzēts gaisa telpas novērošanas sensoru un radaru, kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmu un ieroču iegādei un modernizācijai, norāda AM. 

800 prettanku ieroči ‘Carl Gustav’ un 50 kravas automašīnas ‘Scania’

Foto: Publicitātes attēli

Attīstot Zemessardzes kaujas gatavību un mobilitāti, jau 2014.gadā tikuši iegādāti 800 prettanku ieroči "Carl Gustav", 50 kravas automašīnas "Scania" un 50 viegli bruņotas "Mercedes Benz" apvidus automašīnas par 4 miljoniem eiro. Tā kā lielākā daļa no Zemessardzē esošajiem ieročiem un transportlīdzekļiem ir nolietoti un neatbilst mūsdienu prasībām, iepirkums ievērojami uzlabos Zemessardzes mobilitāti un kaujas gatavību, priecājas AM. 

Zemessardzes attīstība

Foto: LETA

AM  atgādina, ka  ticis pieņemts lēmums Zemessardzes attīstībā un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidē laika posmā no 2015.-2018.gadam ieguldīt 70 miljonus eiro.

Velsas samita uzdevumi

Foto: Aizsardzības ministrija

2014.gada Velsas samits savukārt iezīmēja sabiedroto iesaistes palielināšanos Baltijas reģionā, kas nozīmē arī nepieciešamību uzlabot infrastruktūru bruņoto spēku bāzēs, lai nodrošinātu savietojamību un sniegtu uzņemošās valsts atbalstu - garantējot sabiedroto karavīriem dzīvošanas apstākļus, ekipējuma uzglabāšanu, kā arī iespējas kopīgiem treniņiem, nākamā gada būtisku budžeta prioritāti raksturo AM.

Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras attīstība

Foto: Aizsardzības ministrija

2014.gadā turpinājās Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras attīstība. Kopumā infrastruktūras izveidošanai realizēti projekti 13.2 miljonu apmērā, no kuriem nozīmīgākie ir jauna kazarma Ādažu bāzē, ieroču remontdarbnīca Ādažu bāzē, novērošanas posteņa būvniecība Ventspils novadā, remontzonas ēka Preiļu Zemessardzes bāzē, infrastruktūras renovācija un izbūve Lielvārdes bāzē, kā arī NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos ēkas renovācija Kalnciema ielā, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!