Foto: RIA Novosti/Scanpix
No nākamā gada savlaicīgi nepabeigtās un ekspluatācijā nenodotas būves varēs aplikt ar paaugstinātu nekustama īpašuma nodokli – 3% no būvei piekritīgas zemes vai pašas būves kadastrālās vērtības, paredz nākamā gada budžeta paketē iekļautās izmaiņas, kuras Saeima vērtēs, izskatot 2014.gada budžetu un pavadošos likumprojektus.

Finanšu ministrijas piedāvātie grozījumi likumā paredz, ka būves, kurām beidzies būvatļaujas termiņš un tās noteikta laikā nav nodotas ekspluatācijā, pašvaldība var aplikt ar paaugstinātu nodokli. Ar šādu nodokli FM piedāvā pasargāt sabiedrību un vidi no ieilgušām būvniecībām. Pašvaldībai līdz taksācijas gada 1.novembrim būs jāparedz tas savos saistošajos noteikumos.

Paaugstināto 3% likmi aprēķinās no lielākās – būves vai piekritīgas zemes - kadastrālās vērtības. Pašvaldībai arī būs tiesības paredzēt kādas iedzīvotāju grupas nemaksās šādu nodokli.

Tāpat no nākamā gada plānots atcelt "nodokļa brīvdienas" saimnieciskajai darbībai paredzētām uzceltām vai rekonstruētām ēkām.

Savukārt no 2015. gada ar īpašuma nodokli plānots aplikt arī kultūras pieminekļus, kurus īpašnieki pienācīgi neuztur. Tāpat nodoklis būs jāmaksā arī par to uzturēšanai nepieciešamo zemi.

Izmaiņas stāsies spēkā aiznākamgad. Tādējādi kultūras pieminekļu īpašniekiem tiks dota iespēja 2014.gada laikā sakopt savu īpašumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija līdz 2015.gada 9.janvārim iesniegs pašvaldībām atzinumus par to teritorijā esošajiem pieminekļiem.

Ja 2014.gada laikā kultūras piemineklis netiks sakārtots, 2015.gadā to apliks ar nodokli. Pēc pieminekļa sakārtošanas un atkārtota Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinuma, ka kultūras piemineklis tiek uzturēts atbilstoši kultūras pieminekļu aizsardzības prasībām, to atkal varēs atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa.

Kopumā FM prognozē, ka izmaiņas 2014.gadā nesīs budžetā papildu 91 600 latu, bet 2015. un 2016.gadā – 184 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!