Foto: stock.xchng
Otrdien, 17.decembrī neveiksmi cieta Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) mēģinājums panākt lielākas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes noteikšanu lielo algu saņēmējiem.

Valdības sēdē, kurā tika skatīti Labklājības ministrijas iesniegtie noteikumi, kas 2014.gadā regulēs socnodokļa iemaksu minimālo un maksimālo apmēru, LPS padomniece Sanita Šķiltere pašvaldību vārdā aicināja noteikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildlikmi par ienākumiem, kas pārsniedz noteikumos paredzētos socnodokļa "griestus" – 46 400 eiro gadā jeb 3866,67 eiro mēnesī.

Šķiltere LPS priekšlikumu argumentēja ar to, ka līdz ar tā dēvēto socnodokļa "griestu" atjaunošanu Latvijā veidosies regresīva nodokļu sistēma.

Tomēr valdības sēdē atklājās, ka LPS par progresīvā ienākuma nodokļa noteikšanu lielo algu saņēmējiem ir nolēmusi cīnīties, apejot Finanšu ministriju (FM).

FM valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne valdības sēdē arī uzsvēra, ka šāda pieeja, proti, paaugstinātas ienākuma nodokļa likmes noteikšana algām virs 3866,67 eiro mēnesī, būtu pretrunā ar apņemšanos mazināt darbaspēka nodokļu slogu.

Pret LPS ierosinājumu iebilda arī Labklājības ministrija – tās valsts sekretāre Ieva Jaunzeme uzsver, ka tik būtiskas izmaiņas noteikti nedrīkst apspriest pēdējā brīdī pirms jauno noteikumu spēkā stāšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!