Foto: PantherMedia/Scanpix
Sarunās ar Finanšu ministriju par nākamā gada valsts budžetu, kas sāksies augustā, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) plāno runāt par to, kā kompensēt pašvaldībām zaudējumus saistībā ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu.

LBS priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Mutjanko aģentūru LETA informēja, ka LPS Finanšu ministrijai prasīs ieņēmumu samazinājumu IIN likmes maiņas rezultātā kompensēt, pārdalot IIN ieņēmumus par labu pašvaldībām. Proti, palielināt pašvaldībām piekrītošo IIN ieņēmumu daļu.

Kā norādīja LPS pārstāve, pašvaldību daļa krīzes gados valsts un pašvaldību kopējos izdevumos ir samazinājusies no 29% uz 22%. Tas neļauj pilnā apmērā veikt pašvaldību funkcijas, daudzu, iedzīvotājiem vitāli svarīgu jautājumu risinājums ir atlikts līdz krīzes beigām.

Tāpēc, samazinot IIN likmi, būs jāveic būtiskas izmaiņas - gan jāpalielina pašvaldībām pienākošos proporciju no 80% uz augšu, gan jārod citus papildus finanšu avotus. Tas būs būtisks jautājums sarunās ar Ministru kabinetu par nākamā gada budžetu.

Saeimai tika iesniegti LPS iebildumi, kuri netika ņemti vērā, līdz ar to jautājums par kompensācijas mehānismiem tiks skatīts arī sarunās ar Finanšu ministriju, uzskata LPS.

Samazinot IIN nākamgad līdz 24%, zaudējumi pašvaldību budžetā būs 24,4 miljoni latu, 2014. gadā, kad IIN tiks samazināts līdz 22%, samazinājums pašvaldību budžetā būs 78,5 miljonu latu apmērā, bet 2015. gadā, kad IIN būs 20%, zaudējumi būs 138,6 miljoni latu.

Kā ziņots, pieņemtie grozījumi likumā par IIN paredz, ka trīs gadu laikā IIN likme tiks samazināta par pieciem procentpunktiem - no pašreizējiem 25% līdz 20%. Paredzēts, ka no 2013.gada 1.janvāra IIN likme būs 24%, 2014.gadā tā būs 22%, bet 2015.gadā - 20%.

Patlaban no IIN 80% tiek pašvaldībām un 20% - valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!