Foto: DELFI

Lai veicinātu valsts pārvaldes konkurētspēju, Valsts kanceleja (VK) ir sagatavojusi grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Kā portālu "Delfi" informēja VK, likumprojektā paredzēti vairāki grozījumi, nodrošinot, ka valsts pārvaldē strādā profesionāli un motivēti darbinieki.

Kancelejā vērš uzmanību, ka ik gadu palielinās vidējās darba samaksas apjoms privātajā sektorā – pērn vidējā mēnešalga paaugstinājusies par 6,3%, kas ir lielākais darba samaksas kāpums kopš 2008. gada. Tuvākajos gados tiek prognozēts vēl lielāks darba samaksas pieaugums.

Tāpat katru gadu palielinās nodarbināto skaits, kas pamet darbu valsts pārvaldē: 2016. gadā darbu ministrijās pārtrauca 18,5%, 2017. gada oktobrī atsevišķās ministrijās jau 16–18 % nodarbināto pārtraukuši darbu.

Valsts pārvaldē nodarbināto mēnešalgas augstākā, vidējā, zemākā līmeņa vadītājiem un augsti kvalificētiem ekspertiem (10. – 16. mēnešalgu grupa) šobrīd ir ievērojami zemākas par līdzīgām pozīcijām privātajā sektorā, sasniedz tikai 37% no privātā sektora vidējās mēnešalgas, liecina pētījums. Tas norāda uz nemitīgu publiskā sektora konkurenci ar privāto sektoru par nozares profesionāļiem.

Tāpēc ar grozījumiem likumā paredzēts celt maksimālos apmērus tām mēnešalgu grupām, kurās nodarbinātie šobrīd saņem ievērojami zemāku atalgojumu nekā līdzīgi amati privātajā sektorā.

Papildu finansējums mēnešalgu skalu palielināšanai netiks piešķirts.

Viens no reformu plānā iekļautajiem uzdevumiem ir panākt nodarbināto skaita samazinājumu valsts tiešās pārvaldes iestādēs par 6%. Tā rezultātā ieekonomētie līdzekļi tiks atstāti iestāžu rīcībā, lai palielinātu atlīdzību pārējiem iestādē nodarbinātajiem.

Tāpat atlīdzības likuma grozījumi paredz, ka, izbeidzot amata tiesiskās attiecības pēc savstarpējas vienošanās, nodarbinātajam var piešķirt atlaišanas pabalstu.

VK uzsver, ka sagatavotie grozījumi ir pirmais solis atlīdzības sistēmas pārskatīšanā.

Lai grozījumi likumā stātos spēkā, tiem jāgūst Ministru kabineta un pēcāk arī Saeimas atbalsts.

Vēstīts, ka valsts pārvaldē nodarbināto skaits līdz 2020. gadam ik gadu tiks samazināts par 2%.

Plānots, ka ministrijas sadarbībā ar VK sagatavos izvērtējumu par resorā nodarbināto skaita samazinājumu un līdz 1. martam iesniegs to kancelejā, kura apkopos informāciju un rezultātus līdz 2018. gada jūnijam iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!