Valdība ārkārtas sēdē ceturtdien vienojās palielināt minimālo algu no nākamā gada līdz 380 eiro, žurnālistus pēc Ministru kabineta (MK) sēdes informēja premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS).

Vēstīts, ka ceturtdien pirms ārkārtas sēdes valdības koalīcija vienojās, ka nākamgad minimālo algas apmēru varētu palielināt līdz 380 eiro.

"Es neesmu apmierināts ar šo lēmumu," pēc valdības sēdes teica labklājības ministrs Jānis Reirs (V), kurš pirms tam bija izteicis priekšlikumu minimālo algu palielināt par 37 eiro. Viņš pauda, ka arī nākamajos gados pie valsts budžeta veidošanas tiks vērtēta iespēja palielināt minimālo algu. "Nākamgad būs ļoti nopietnas sarunas par straujāku minimālās algas kāpumu."

Diskusijās par minimālās algas palielināšanu bija "ļoti liels spiediens no uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām", uzsvēra Reirs, tāpēc, lai pieņemtu budžetu kopumā, nācies piekāpties prasībai palielināt minimālo algu vien par 10 eiro.

"Sekas ir ļoti nepatīkamas. Mēs nepiesaistīsim jaunus darbiniekus, neatgūsim arī tos cilvēkus, kuri izvēlas saņemt pabalstus, nevis iet strādāt. Arī sociālās apdrošināšanas līmenis maznodrošinātajiem ir atkarīgs no šīs algas," kritisks bija Reirs.

Ziņots, ka labklājības ministrs ierosināja nākamgad paaugstināt minimālo algu par 37 eiro. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) portālu "Delfi" informēja, ka ir kritiski noskaņota pret Reira priekšlikumu. Organizācijas ieskatā strauja minimālās algas celšana palielinātu bezdarbu un ēnu ekonomiku.

"Lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju labklājību valdībai un uzņēmējiem ir jādara viss iespējamais, lai palielinātu vidējā atalgojuma līmeni. Tad sekos arī cilvēku atgriešanās Latvijā un mazāk aizbrauks prom," pauda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, "šajā nolūkā, jādara viss, lai uzņēmēji spētu ekonomiski pamatoti maksāt lielākas algas – jāpalīdz eksportēt un celt produktivitāti. Reira priekšlikums ir pretējā virzienā – tas tiešā veidā mazinās produktivitāti un eksportspēju, ko vissāpīgāk izjutīs atsevišķas nozares un Latvijas reģioni."

Ekonomikas ministrija iepriekš norādīja, ka minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro. Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda pārliecību, ka minimālo algu nākamgad varētu palielināt par 10 eiro.

Pašlaik minimālā mēneša darba alga Latvijā ir 370 eiro, kas, kā informēja LM, ir zemākā Baltijas valstīs.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērnā gada decembrī darba ņēmēju skaits, kuriem darba ienākumi ir līdz un minimālās mēneša darba algas apmērā, bija 173,4 tūkstoši jeb 20,2% no darba ņēmēja kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!