Foto: PantherMedia/Scanpix
Pieņemot lēmumus par valsts budžeta papildu līdzekļu piešķīrumiem 2014.gadā, pašreizējā valdība lielā mērā jau izsmēlusi iespējas aiznākamgad kādām budžeta prioritātēm piešķirt būtisku papildu finansējumu, liecina Finanšu ministrijas aprēķini.

Tās sagatavotajā vidēja termiņa budžeta ietvarā 2014.-2016. gadam norādīts, ka 2014. gadā starpība starp maksimāli pieļaujamajiem valsts budžeta izdevumiem un to kopapjomu ir tikai 9,1 miljons eiro, bet 2015. gadā - 16,6 miljoni eiro.

Tas nozīmē, ka pie pašreizējām makroekonomiskajām un nodokļu ieņēmumu prognozēm, neieviešot papildu pasākumus ieņēmumu palielināšanai jeb nepalielinot nodokļus, 2015.gadā būs visai nelielas iespējas piešķirt papildu līdzekļus valsts pamatfunkciju finansēšanai.

Toties sagatavojot 2016.gada budžetu, tā brīža valdība varētu lemt jau par 213,3 miljonus eiro liela papildu finansējuma piešķiršanu dažādām jaunām prioritātēm.

2014. gada valsts budžets un to pavadošie likumprojekti, tostarp vidēja termiņa budžeta ietvars 2014.-2016. gadam ir pēdējais valsts budžeta likums, ko sagatavojusi pašreizējā Valda Dombrovska (V) vadītā valdība.

2015. gada valsts budžetu sagatavos jau nākamā valdība, kas tiks izveidota pēc nākamā gada rudenī notiekošajām 12. Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!