Foto: Publicitātes foto

Saeima pirmdien galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiks piemērots dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Nodoklis jāpiemēro, jo to paredz Eiropas Savienības Padomes PVN direktīva. Pašlaik nodoklis šiem pakalpojumiem netiek piemērots.

Iepriekš tika plānots, ka PVN nākamgad tiks piemērots arī komerciāla rakstura kultūras pasākumiem, tomēr pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni tika panākta vienošanās atlikt 21% PVN piemērošanu kultūras pasākumu biļetēm līdz 2017. gadam.

Budžeta komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) iepriekš atzina, ka grozījumi PVN likumā sākotnējā veidolā nebūtu veiksmīgi, jo galvenais mērķis ir nodokli piemērot ārvalstu rīkotāju pasākumiem.

Izskatot likuma grozījumu otrajam galīgajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, deputāti noraidīja Latvijas Reģionu apvienības ierosinājumu piemērot PVN samazināto likmi veselīgai pārtikai, kā arī partijas "Saskaņa" priekšlikumu piemērot 5% likmi apkurei.

Jau vēstīts, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 22. oktobrī konceptuāli atbalstīja grozījumus PVN likumā, nosakot, ka nākamgad PVN tiks piemērots arī komerciāla rakstura kultūras pasākumiem un dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem.

Sākotnēji bija plānots, ka kultūras pasākumu vidū nodokli varēs nepiemērot tādiem kultūras pakalpojumiem (teātra un cirka izrādes, koncerti), kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tai deleģētus pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kuras veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!