Foto: F64
Saeima ceturtdien plenārsēdē otrajā un galīgajā lasījumā atbalstīja šā gada budžeta grozījumus, kas paredz vēl papildus vairāk nekā 88 miljonu latu lielus tēriņus.

Par budžeta grozījumiem nobalsoja 88 deputāti, pret nebija neviens, bet divi - Dana Reizniece Ozola un Jānis Vucāns no ZZS frakcijas - atturējās.

Saeima iepriekš pirmajā lasījumā vienojās prioritārajiem pasākumiem sadalīt papildu 70 miljonus latu, savukārt, vērtējot priekšlikumus budžeta grozījumiem uz otro lasījumu, tika atbalstīti papildu izdevumi vēl vairāk nekā 18 miljonu latu apmērā.

Līdz ar šā gada budžeta grozījumiem budžeta izdevumi, ieskaitot prioritāros pasākumus 70 miljonu latu apmērā un papildu atbalstītos priekšlikumus, šogad palielināsies par kopumā 240 miljoniem latu.

Tāpat Saeimas deputātu priekšlikumi paredz piešķirt dažādiem mērķiem 1,1 miljonu latu, galvenokārt, pārdalot tos no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šonedēļ atbalstīja līdzekļu piešķiršanu vairākiem pasākumiem, kurus iepriekš neatbalstīja valdībā. Izvērtējot priekšlikumus šā gada budžeta grozījumu otrajam lasījumam, deputāti papildus atbalstījuši līdzekļu piešķiršanu par vairāk nekā vienu miljonu latu. Vienlaikus komisijas deputāti atbalstīja arī visus iepriekš valdības akceptētos priekšlikumus, kas paredz papildu 18,9 miljonu latu piešķiršanu.

Kopumā deputāti šā gada valsts budžeta grozījumos vērtēja 185 iesniegtos priekšlikumus par līdzekļu pārdali, ko bija iesniegušas Saeimas komisijas, frakcijas, atsevišķi deputāti un Ministru kabinets. Saeimas plenārsēdē priekšlikumu skatīšana noritēja ļoti raiti.

Komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) iepriekš norādījis, ka budžeta grozījumos tika atbalstīti prioritāri pasākumi, ko īstenos šogad, tie neietekmēs nākamā gada budžeta izdevumus.

Saeimas deputāti atbalstījuši budžeta grozījumus, ko iepriekš neskatīja valdība, kas paredz par vairāk nekā 200 000 latu lielākus izdevumus - deputāti vienojās piešķirt 30 000 latu Balvu pareizticīgās baznīcas ēkas atjaunošanai, 25 000 latu - Rīgas Zooloģiskā dārza ambulances rekonstrukcijai, kā arī vēl 25 000 latu - Latvijas Kamaniņu sporta federācijai Pasaules kausa posma norisei Siguldā.

Tāpat 5000 latu Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, 2171 latu - zibens radīto postījumu novēršanai Regīnas Ezeras memoriālajā mājā "Brieži", 90 000 latu - Liepājas pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu labiekārtošanai, 15 000 latu - Lāčplēša dienas svinību organizēšanai, bet 10 000 latu - koncertam Latvijas proklamēšanas gadadienas pasākumu ietvaros 18.novembrī.

Saeima akceptējusi arī valdības atbalstītos Saeimas deputātu priekšlikumus par 1,1 miljona latu piešķiršanu, galvenokārt, pārdalot līdzekļus no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Līdz ar budžeta grozījumiem nepieciešamie līdzekļi piešķirti Jaunpiebalgas vidusskolas siltumapgādes rekonstrukcijai un jumta remontam un Kārsavas vidusskolas renovācijai. Iepriekš atbalstīti arī ierosinājumi par līdzekļu piešķiršanu Dailes teātra sakaru sistēmas rekonstrukcijai.

Tāpat atbalstīta papildus līdzekļu piešķiršana Ķeguma novada sociālās aprūpes centra ēkas rekonstrukcijai, Valkas novada Vijciema Tautas nama un pagasta pārvaldes ēkas atjaunošanai un Dagdas siltumapgādes sistēmas renovācijai. Tāpat atbalstīts priekšlikums par finansējumu lasāmo aparātu iegādei vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem Strazdumuižas internātvidusskolā un Latvijas Bērnu fondam vardarbībā cietušo bērnu rehabilitācijai.

Saeimas komisija arī atbalstīja piešķirt līdzekļus vairāku iestāžu darbinieku prēmēšanai, kas iesaistīti ēnu ekonomikas apkarošanā.

Deputāti atbalstīja līdzekļu piešķiršanu Bulduru Dārzkopības vidusskolas un Rankas arodvidusskolas siltumapgādes sistēmu rekonstrukcijai, asistenta pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar invaliditāti no piecu gadu vecuma, kā arī Valsts valodas centram latviešu valodas kā svešvalodas mācību organizēšanai un piemiņas zīmes izgatavošanai un uzstādīšanai Turlavas pagastā Latvijas brīvības cīnītāju piemiņai.

Tāpat atbalstīta līdzekļu piešķiršana Latvijas Riteņbraukšanas federācijai un Latvijas Volejbola federācijai, ņemot vērā BMX un pludmales volejbola izlašu komandu sasniegumus Londonas olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!