Foto: Reuters/Scanpix
Iniciatīvas "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" pārstāvji un "Manabalss.lv" iesnieguši Saeimā rekordiniciatīvu ar kopumā savāktiem 22 850 parakstiem, portālu "Delfi" informēja sabiedrības iniciatīvu platformas pārstāve Annija Emersone.

Šonedēļ "Manabalss.lv" iniciatīvas "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" pārstāvis Ģirts Lapškalns iesniedzis Saeimā iniciatīvu, kas pieprasa mainīt transportācijas ekspluatācijas nodokļa modeli un pievienot to degvielas cenai, lai autovadītāji maksātu par nobraukto.

"Igaunijā un Lietuvā ceļa nodokli iekasē ar katru reāli nopirkto un patērēto degvielas litru. Latvijā to iekasē nesamērīgi lielā apmērā, neiedziļinoties, vai mašīna pēc nodokļa apmaksas brauc vai stāv veselu gadu," situācija skaidrota iesniegtajā iniciatīvā.

Sabiedrības iniciatīvu platformas pārstāve Emersone vērsa uzmanību, ka, balstoties uz līdzīgu iniciatīvu "Par ceļiem bez bedrēm", kas tika iesniegta Saeimā pērnā gada nogalē, pavasarī Saeima jau uzdeva Satiksmes ministrijai (SM) līdz 1. septembrim izstrādāt informatīvu ziņojumu.

SM jāizstrādā informatīvais ziņojums par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, ka ceļu lietotāju maksātie nodokļi un nodevas tiek izlietoti ceļu un tiltu remontiem un to uzturēšanai labā tehniskā stāvoklī, kā arī lai nodokļu maksājumu apjoms ceļu lietotājam atbilstu ceļa lietošanas intensitātei.

Kā skaidroja "Manabalss.lv" pārstāve, SM līdz šim nav šādu izvērtējumu izstrādājusi, kā arī nav informējusi sabiedrību par iemesliem, kādēļ iniciatīvas izvērtēšana ir iekavējusies par diviem mēnešiem.

"Iniciatīvas pārstāvji "Atcelt pastāvošo ceļa nodokļa iekasēšanas modeli, ieviest pēc Igaunijas parauga" nolēma iesniegt iniciatīvu, lai norādītu uz milzīgo sabiedrības neapmierinātu ar pašreizējo situāciju un aicinātu atbildīgās iestādes nekavēt "ceļa nodokļa" iniciatīvas izvērtēšanu, kā arī aicināt uz dialogu arī sabiedrības pārstāvjus," norādīja Emersone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!