Foto: PantherMedia/Scanpix
Zaudējumi, kas radušies saistībā ar situāciju valsts SIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca", jāsedz no veselības nozarei paredzētā finansējuma, portālam "Delfi" pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

FM uzsver - nav pieļaujams, ka jau gada sākumā tiek nodarīti miljoniem eiro lieli zaudējumi valsts budžetam.

Pēc FM skaidrotā, pašreizējā situācija Stradiņa slimnīcā ir spilgts nekvalitatīvas finanšu plūsmas pārvaldības piemērs. Veselības ministrija (VM) lūdz valdībai zaudējumus segt no kopējiem valsts budžeta līdzekļiem, kas neesot taisnīgi pret citām nozarēm.

VM no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem lūdz piešķirt sešus miljonus eiro, kas ir daļa no 66 miljonus eiro lielā valsts galvotā aizņēmuma slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai. Ņemot vērā, ka aizņēmums tika piešķirts ātrāk,  nekā plānots, slimnīca to ieguldīja likvidējamā AS" Latvijas Krājbanka".

Piešķirot finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, izdevumi ir jāsamazina citām būtiskām nozarēm.

"Ir nepieņemami, ka Stradiņa slimnīcas valde, pieņemot 2015. gada budžetu, nav paredzējusi risku, ka "Latvijas Krājbankā" ieguldītos līdzekļus varētu neatgūt. Tā vietā dažus mēnešus pēc budžeta pieņemšanas atzīts, ka līdzekļi jārod no valsts budžeta neparedzētiem gadījumiem," uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.

FM vērš uzmanību uz to, ka, arī nesaņemot visu nepieciešamo finansējumu budžeta sagatavošanas laikā, slimnīcas kā kapitālsabiedrības var aizņemties no kredītiestādēm un veikt izdevumus no šī budžeta. Tiesa gan, arī šajā gadījumā palielinās budžeta deficīts un problēma skar visas nozares. 

"Jau kopš 2013. gada FM nemitīgi ir norādījusi VM uz pastāvošajiem riskiem, lūdzot nozares ministriju aktīvi sekot līdzi slimnīcu finansiālajam stāvoklim. Diemžēl no ministrijas kā no kapitāldaļu turētāja puses neseko skaidra rīcība," norāda FM un uzsver, ka VM pienācis laiks uzņemties atbildību un risināt radušos situāciju kā atbildīgam un rūpīgam saimniekam.

Jau vēstīts, ka VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa iepriekš paziņoja, ka Stradiņa slimnīcai ir maksātnespējas pazīmes.

VM pasūtītajā auditā tika konstatētas dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī pastāv problēmas ar jaunā korpusa būvniecību.

Pēc notikušā no atlūgumu iesniedza līdzšinējais Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dins Šmits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!