Foto: LETA
Valsts budžeta apakšprogrammā "Valsts parāda vadība" šogad plānots ietaupīt 59,8 miljonus eiro.

Sākotnēji šā gada budžetā valsts parāda vadībai bija paredzēti 371,8 miljoni eiro. Patlaban tiek prognozēts, ka valsts parāda vadības programmā šogad tiks iztērēti 312 miljoni eiro, tādējādi tiks ietaupīti 59,8 miljoni eiro, informēja Finanšu ministrijā.

Aprēķini veidoti, ievērojot līdz 26.novembrim pieņemtos lēmumus par apropriācijas pārdali.

Nākamā gada valsts budžeta projektā paredzēts, ka valsts parāda vadībai būs nepieciešami 323 miljoni eiro.

Pērn valsts parāda vadībai tika izlietoti 302,8 miljoni eiro.
Valsts parāda vadības mērķis ir nodrošināt finanšu resursus valsts parāda pārfinansēšanai, valsts budžeta izpildei un finanšu resursu rezerves uzturēšanai ar iespējami zemākām izmaksām, ierobežojot finanšu riskus un ņemot vērā Latvijas valsts makroekonomikas attīstību un finanšu tirgus integrāciju kopējā eirozonas finanšu tirgū.

Valsts parādu veido valsts struktūru saņemtais un neatmaksātais bruto parāds šādās finanšu instrumentu kategorijās: parāda vērtspapīri (izņemot atvasinātos finanšu instrumentus), aizņēmumi un noguldījumi, tai skaitā krājobligācijas, garantiju depozīti, kā arī klientu (izņemot valsts struktūru, bet ieskaitot valsts struktūru kontrolēto un finansēto komersantu, ostu un brīvostu pārvalžu un speciālo ekonomisko zonu) Valsts kasē izvietotie depozīti un kontu atlikumi.

Kā ziņots, Latvijas centrālās valdības parāds nominālvērtībā šā gada trešā ceturkšņa beigās bija 8,906 miljardi eiro. Ārējais parāds bija 85% no kopapjoma, bet iekšējais parāds - 15% no parāda kopapjoma. Trešā ceturkšņa beigās centrālās valdības parāds bija 36,8% no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!