Foto: DELFI
Lielākajai daļai ārstniecības iestāžu ir vai būs problēmas valsts galvotos aizdevumus atmaksāt. To kopējā aizdevumu summa 11 slimnīcām ir vairāk nekā 220 miljoni eiro, bet līdz šim slimnīcas atmaksājušas 18 miljonus eiro, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Laikā no 2002. līdz 2007. gadam valsts galvotie kredīti izsniegti 11 slimnīcām, no kurām deviņas ir valsts kapitāldsabiedrības, bet divas pašvaldību slimnīcas – Ludzas medicīnas centrs un Kuldīgas slimnīca, liecina Veselības ministrijas (VM) informācija.

Lielākie aizdevumi izsniegti trim lielākajām Latvijas slimnīcām – Paula Stradiņa slimnīcai (vairāk nekā 66 miljoni eiro), Rīgas Austrumu slimnīcai (55,6 miljoni eiro), savukārt Bērnu slimnīcai valsts galvojusi 26 miljonu aizdevumu.

No šīm slimnīcām kredītu sākušas dzēst Stradiņi, līdz pagājušā gada beigām samaksājot 6,4 miljonus eiro, un Bērnu slimnīca – 3,5 miljonus eiro.

Visātrāk aizdevuma atdošanas termiņš tuvojas Kuldīgas slimnīcai (2017. gads), taču no 2,56 miljonus lielā aizdevuma slimnīca jau ir atdevusi 2,26 miljonus eiro. Naudu slimnīcām izsnieguši galvenokārt divi aizdevēji – "FMS Wertmanagement AOR" un "Nordic Investment Bank".

VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa laikrakstu informē, ka tiek gatavots informatīvais ziņojums valdībai. "No mūsu puses varētu būt iniciatīva, ka valsts atmaksātu tās galvotos kredītus slimnīcām, kas sniedz valsts pakalpojumus iedzīvotājiem," viņa pieļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!