Foto: LETA
Šā gada pirmajā pusgadā pievienotās vērības nodokļa (PVN) pārmaksas atmaksa veikta vidēji 15 dienās, kas ir par piecām dienām mazāk nekā šajā periodā pirms gada, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Šā gada pirmajā pusgadā 41% gadījumu lēmums par pārmaksas pamatotību pieņemts līdz 10 dienu laikā no PVN deklarācijas iesniegšanas termiņa, kamēr 2012.gada pirmajā pusgadā tik ātri tas noticis tikai 26% gadījumu. Šogad 29% lēmumu pieņemti 11 līdz 20 dienu laikā, kamēr pirms gada šādu lēmumu īpatsvars bija 31%. Savukārt 26% gadījumu lēmums par pārmaksas pamatotību pieņemts no 21 līdz 30 dienām salīdzinot ar 34% gadījumu pērn. No 31 līdz 75 dienām lēmums pieņemts 3% gadījumu, kamēr 2012.gada pirmajā pusgadā tā noticis 8% gadījumu.

Kopumā šā gada pirmajā pusgadā PVN ir atmaksāts 327,83 miljonu latu apmērā, kas ir par 2,22 miljoniem latu jeb 0,7% vairāk nekā 2012.gada attiecīgajā periodā.
Pirmajā pusgadā pieprasītā PVN pārmaksas atmaksu summa ir 386,3 miljoni latu, savukārt šajā periodā kopumā atmaksātā vai novirzītā pārmaksātā PVN summa ir 327,8 miljoni latu, tajā skaitā uz nodokļu maksātāju bankas kontiem ir atmaksāta PVN pārmaksas atmaksa 254,9 miljonu latu apmērā, bet citu nodokļu maksājumu segšanai novirzīti 72,9 miljoni latu.

Lai sekmētu neformālās ekonomikas īpatsvara mazināšanos un novērstu negodīgas konkurences iespējas uzņēmumiem, kuri nepilda savas nodokļu saistības un savā darbībā izvēlas krāpnieciskas metodes, kā arī lai veicinātu pilnīgu nodokļu saistību izpildi, tajā skaitā novērstu PVN zudumus, VID šā gada 1.pusgadā ir pieņēmis lēmumu neapstiprināt un neatmaksāt pieprasīto PVN pārmaksas atmaksu 6,2 miljonu latu apmērā. 2012.gada pirmajā pusgadā atteikta PVN atmaksa 8,3 miljonu latu apjomā.

VID norāda, ka kopš 2008.gada ir vērojama stabila PVN pārmaksas apmēra samazināšanās tendence, kas liecina par efektīvu pārmaksātā PVN atmaksas kārtību VID. Kopš 2008.gada pārmaksu apmērs ir samazinājies no 436,01 miljona latu līdz 108,56 miljoniem latu 2012.gada beigās.

2013.gada jūnija beigās PVN pārmaksa bija 91,75 miljoni latu, kas ir par 16,81 miljonu latu jeb 15,5% mazāka nekā pārmaksa 2012.gada decembra beigās. Nelielais pārmaksu pieaugums 2013.gada pirmajā pusgadā skaidrojams ar pārmaksas atmaksas kārtību, kad atmaksas, kas neatbilst tūlītējiem atmaksas nosacījumiem, tiks atmaksātas taksācijas gada beigās.

Lai atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likumā noteiktajam VID savlaicīgi nodrošinātu pārmaksātās PVN summas apstiprināšanu, VID ir izstrādāta PVN pārmaksu riska analīzes programmatūra, ar kuras palīdzību atbilstoši VID definētiem riska kritērijiem visi nodokļu maksātāju PVN deklarācijās uzrādītie dati par konkrēto taksācijas periodu tiek elektroniski novērtēti.

Nodokļu maksātājiem, kuriem PVN pārmaksu riska analīzes rezultātā netiek identificēti būtiski riski, PVN pārmaksa tiek apstiprināta visīsākajos termiņos, nepieprasot papildu informāciju. Savukārt nodokļu maksātājiem, kuriem PVN pārmaksu riska analīzes rezultātā tiek identificēti riski, pirms pārmaksātās PVN summas apstiprināšanas tiek veikti papildu nodokļu administrēšanas pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!