Foto: F64
Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk jau pirms lēmuma par audita uzsākšanu informēs nodokļu maksātājus – fiziskās vai juridiskās personas - par viņu iekļaušanu audita plānā.

"Nodokļu maksātājam, saņemot VID informatīvo vēstuli par plānoto auditu, tiek sniegta iespēja brīvprātīgi un savlaicīgi novērst nepilnības grāmatvedības uzskaitē un tādējādi, iespējams, pat izvairīties no nodokļu kontroles pasākumiem," norāda VID. 

"Mūsu mērķis ir sasniegt augstu nodokļu saistību brīvprātīgas izpildes līmeni. Tādēļ esam uzsākuši jaunu iniciatīvu - nodokļu maksātāju informēšanu par plānotajiem nodokļu auditiem vēl pirms paša audita uzsākšanas. Tādējādi mēs nevis uzreiz vēršam pret nodokļu maksātāju nodokļu kontroles pasākumus un sodām par pārkāpumiem, bet gan vispirms sniedzam viņam iespēju pašam laikus novērst nepilnības savā grāmatvedībā, kas, iespējams, radušās neuzmanības vai nezināšanas dēļ," skaidro VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Ināra Pētersone.

Turpmāk nodokļu maksātāji, kuri ir iekļauti attiecīgā mēneša nodokļu audita plānā, rakstveidā tiks informēti, ka, ņemot vērā VID rīcībā esošo riska informāciju, ne vēlāk kā divu  mēnešu laikā pēc vēstules nosūtīšanas  nodokļu maksātājam ir plānots uzsākt nodokļu auditu.

Šādas informatīvās vēstules gan netiks sūtītas gadījumos, kad paredzēts neplānots nodokļu audits saistībā ar nodokļu pārmaksas vai atmaksas pamatotības izvērtēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!