Foto: LETA

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) aicina nekavējoties atsākt jau pērn aizsākto diskusiju par to, kā ar nodokļu politikas starpniecību mazināt ienākumu nevienlīdzību Latvijā.

Finanšu ministrija atgādina, ka jau pērn, kad noritēja darbs pie šā gada valsts budžeta sagatavošanas, tā piedāvāja palielināt minimālo mēnešalgu un atvieglojumus par apgādībā esošām personām, kā arī noteikt diferencētu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu. Pērn ierosinājums par neapliekamā minimuma diferencēšanu, palielinot to tikai personām, kas saņem nelielas algas, neguva atbalstu.

"Uzskatu, ka pie šī jautājuma aktualizēšanas nekavējoties ir jāatgriežas, jo tādējādi augtu zemo algu saņēmēju ienākumi, kā rezultātā nevienlīdzība starp sociālajām grupām mazinātos," uzskata Vilks.

Pērn valdībai ar darba devēju un darba ņēmēju organizācijām izdevās vienoties par sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazināšanu - no šā gada 1. janvāra tā samazināta līdz 34,09%. Savukārt neapliekamais minimums strādājošajiem ir palielināts no 45 latiem līdz 53 latiem jeb 75 eiro mēnesī, bet par apgādībā esošām personām - no 80 latiem līdz 116 latiem jeb 165 eiro mēnesī.

"Delfi" jau vēstīja, ka Labklājības ministrija nākusi klajā ar ierosinājumu no nākamā gada palielināt minimālo mēnešalgu no 320 eiro līdz 330 eiro. Šis ierosinājums 12. jūnijā apspriests Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kur nolemts, ka diskusijas par šo jautājumu turpināsies augustā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!