Foto: LETA

Latvijā ieviešot eiro no nākamā gada 1.janvāra, ir svarīgi netrakot ar latu maiņu pret eiro, bet vairāk izmantot bezskaidrās naudas priekšrocības, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica finanšu ministrs Andris Vilks.

"Svarīgi ir netrakot ar naudas maiņām. To var darīt ļoti laicīgi – kaut vai jau tagad. Savukārt pēc eiro ieviešanas Latvijas Banka latus pieņems visu laiku – pilnīgi neierobežotu termiņu, bet komercbankas bez komisijas maksām to darīs sešus mēnešus," uzsvēra Vilks.

Ministrs atzina, ka būtu ļoti slikti, ja lielākā aktivitāte skaidras naudas maiņai būtu Ziemassvētku nedēļa un pirmā janvāra nedēļa. "Cilvēkiem pēc iespējas vairāk būtu jāpāriet uz bezskaidro naudu, jo tad ar naudas maiņu vispār nebūs nekādu jautājumu," teica Vilks.

Pēc viņa teiktā, Igaunijas pieredze liecina, ka lielākā aktivitāte sākās pirms Jaunā gada. "Igaunijā ļoti liela problēma arī bija tā, ka cilvēki pēc 1.janvāra stiepa sīknaudu lieliem maisiem uz veikaliem, kur divas nedēļas par pirkumiem vēl pieņēma kronas. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka tad tas rada lielas problēmas gan pašiem, gan tirgotājiem. Piemēram, ja kādam krājkasītē ir sakrāts daudz monētu – nu kas liedz tās sākt lietot jau tagad, vai arī mainīt naudu kaut kad vēlāk? Nu nevajag to darīt 1., 2. vai 3.janvārī. Vajag tomēr vērtēt arī citu cilvēku darbu – veikalu, banku vai pasta kasieriem jau tāpat būs pietiekami smagi. Ja tie ir uzkrājumi, tad taču tos var samainīt arī mēnesi agrāk vai mēnesi vēlāk pēc 1.janvāra," teica Vilks.

"Tādēļ man arī gribas aicināt cilvēkus nebaidīties no bezskaidrās naudas. Citādi cilvēki sevi vienkārši apgrūtina. Jauniem cilvēkiem tas nav nekas neparasts, bet īpaši par to būtu jārunā ar vecāka gadagājuma cilvēkiem," atzina finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvija eiro ieviesīs nākamā gada 1.janvārī. Latu maiņas kurss pret eiro saglabāts līdzšinējais Latvijas Bankas oficiālais kurss - 0,702804 lati par vienu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!