Foto: LETA
Apkopotā operatīvā informācija par eiro ieviešanu pirmajā janvāra nedēļā liecina, ka visi ar eiro ieviešanu saistītie pasākumi ir izpildīti plānotajā apjomā un noteiktajos termiņos, otrdien secināja Eiro ieviešanas koordinācijas padome (EIKP).

"Pāreja uz eiro ir notikusi teicami, bez negaidītiem pārsteigumiem. Šīs sekmes lielā mērā noteica iedzīvotāju un uzņēmēju augstā informētība un gatavība eiro ieviešanai. Vēlos pateikties par šo tālredzību un izpratni, kā rezultātā ikdienas gaitas turpinās kā ierasts un valūtas maiņa nav radījusi būtiskus sarežģījumus. Var secināt, ka valūtas maiņa ir radījusi labo piemēru sadarbībai starp valsts un privāto sektoru nozīmīgu pārmaiņu laikā, pilnvērtīgi iesaistot arī sabiedrību," sacījis premjers Valdis Dombrovskis (V).

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēra, ka šobrīd sistēma strādā, taču būtiski turpināt pievērst uzmanību un tiešsaistes režīmā risināt cilvēciskās kļūdas, ieguldot laiku klientu apkalpošanā iesaistīto informēšanā.

"Augstu novērtēju banku, tirdzniecības un pakalpojumu, t.sk. valsts, sektorā strādājošo paveikto. Pateicoties viņu atsaucībai un rūpēm par iedzīvotājiem gatavošanās periodā, kā arī aizvadītajā nedēļā, šobrīd esam sasnieguši ļoti labu rezultātu," sacījis Vilks.

Šobrīd jau vairāk nekā 60% norēķinu skaidrā naudā notiek eiro valūtā

Pirmajās jaunā gada dienās aptuveni 20-30% no skaidrās naudas norēķiniem notika eiro. Savukārt sestajā dienā jau aptuveni 60% skaidrās naudas norēķinu notika eiro valūtā, tā liecina gan Eiropas Komisijas (EK), gan FM apkopotā informācija.

"Šajā jomā esam mazliet apsteiguši savu ziemeļu kaimiņu Igauniju. Par to lielākais paldies jāsaka iedzīvotājiem, kas jau decembrī raiti iegādājās sākumkomplektus. Kopumā LB, komercbankas un Latvijas Pasts iedzīvotājiem pārdeva 640 tūkstošus sākumkomplektu. Savukārt pirmajās janvāra dienās iedzīvotāji nodrošinājās ar ierasto ikdienas tēriņiem nepieciešamo skaidrās naudas daudzumu. Piemēram, vidējā no bankomāta izņemtā naudas summa 1. janvārī bija 79,5 eiro, un 2.janvārī 106,6 eiro. Salīdzinājumam - laikā no 2012.g.1.jūlija līdz 2013.g.1.jūlijam vidējā no bankomāta izņemtā summa, konvertējot uz eiro, bija 92,7 eiro," norāda FM valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Darbu atsākuši arī tirdzniecības automāti

Par sekmīgu pāreju uz eiro visā Latvijā ziņo arī tirdzniecības automātu apkalpotāji. Ja valsts un privātais sektors iedzīvotājiem nodrošināja pakalpojumu pieejamību saskaņā ar ik gadu ierasto darba laiku, tad savukārt daudzviet atsevišķi autostāvvietu, sabiedriskā transporta biļešu, uzkodu un citi tirdzniecības automāti uz dažām dienām pircējiem nebija pieejami.

Tika veikta to pārkalibrācija. Saskaņā ar plānu automātu pielāgošana tika pabeigta janvāra pirmajā nedēļā.

Latu aizstāšana ar eiro norit saskaņā ar plānoto

LB turpina latu izņemšanu no apgrozības un to aizvietošanu ar eiro. 2014.gada 1.janvārī apgrozībā bija 630,8 miljoni latu, 2014. gada 6. janvārī - 465,8 miljoni latu un 422,8 miljoni eiro. Skaidrās naudas loģistikas plānošanu LB uzsāka plānot savlaicīgi, veiksmīgi sadarbojoties ar Latvijas Komercbanku asociāciju, lielākajām Latvijas komercbankām un to pilnvarotajiem naudas pārvadājumu komersantiem, kā arī ar VP.

Skaidrās naudas izsniegšana un pieņemšana notiek raiti, pilnībā nodrošinot kredītiestāžu vajadzības pēc skaidrās naudas. Lai apmierinātu pieprasījumu pēc skaidrās naudas un nodrošinātu raitu eiro ieviešanu, LB izsniedza un pieņēma skaidro naudu no kredītiestādēm un to pilnvarotajiem komersantiem arī ārpus darba laika, t.sk. brīvdienās.

VP  veic naudas pārvadājumu eskortēšanu saskaņā ar iepriekš izstrādāto drošības pasākumu plānu, nodrošīnot drošu un netraucētu naudas pārvadājumu pārvietošanos Latvijas teritorijā.

Līdz abu valūtu paralēlās aprites beigām apritē būs viss ikdienas norēķiniem nepieciešamais eiro apjoms. 

Būtiskākie fakti par eiro ieviešanas rezultātiem janvāra pirmajā nedēļā

Valsts iestādes ir nodrošinājušas iedzīvotājiem pakalpojumu nepārtrauktību. Jau pirmajā jaunā gada darba dienā 106 valsts informācijas sistēmas (t.sk. 34 grāmatvedības uzskaitei) un vairāk nekā 429 pašvaldību informācijas sistēmas atsāka darbu ierastajā režīmā.

Banku sektorā karšu maksājumu, bankomātu un internetbanku informācijas sistēmas darbam eiro tika pielāgotas atbilstoši plānam. Elektronisko norēķinu karšu maksājumu pakalpojumi notika praktiski  bez pārtraukumiem, bankomātu pieejamība atjaunojās laika posmā no vienas minūtes līdz stundai pēc pusnakts, savukārt internetbanku pakalpojumi iekšbankas maksājumu veikšanai iedzīvotājiem bija pieejami, sākot ar 1.janvāra rītu.

Bezskaidrās naudas maksājumu sistēmas ir adaptētas darbam ar eiro saskaņā ar plānoto. 2013. gada 30. decembris bija pēdējā diena, kad tika veikti latu bezskaidrās naudas maksājumi. LB starpbanku maksājumu sistēmas veica norēķinus eiro arī pirms 2014.gada 1.janvāra, un turpina to arī pēc eiro ieviešanas.

Gadu mijā darbu ar eiro veiksmīgi uzsāka gan viesnīcu un restorānu nozare, gan degvielas uzpildes stacijas un tirdzniecības uzņēmumi.

Līdz 6. janvārim Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, apmainīti 4 695 499 lati. Kopumā visās 618 Latvijas Pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, izmantojot eiro, līdz 6.janvārim veiktas pakalpojumu operācijas par aptuveni 560 tūkstošiem eiro.

Uz bezmaksas eiro informatīvo tālrunis 80003000 pirmajās piecās janvāra dienās zvanījuši vairāk nekā 2000 iedzīvotāji (vidēji 400 zvanu dienā). Visbiežāk iedzīvotāji vaicā, vai ar citu eirozonas valstu eiro monētām var norēķināties arī Latvijā, kā arī lūdz palīdzību pārrēķinos, un interesējas par valūtas maiņas praktiskajiem aspektiem. Piemēram, kur var veikt naudas apmaiņu, un cik ilgi varēs mainīt naudu.

Iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", kuru izstrādāja uzņēmēju sabiedriskās organizācijas sadarbībā ar valdību, lai veicinātu cenu stabilitāti valstī un akcentētu godīga cenu pārrēķina nozīmību, šobrīd pievienojušies 1219 uzņēmēji ar vairāk nekā 10 000 tirdzniecības un pakalpojumu vietām visā Latvijā. Ekonomikas ministrijas veiktais cenu monitorings liecina, ka arī decembra pēdējā nedēļā Latvijā raksturīga cenu stabilitāte - 96% monitorēto preču un pakalpojumu cenas nebija mainījušās un atbilda iepriekšējos gados novērotajām tendencēm.  

Eiro ieviešanas koordinācijas padome tika nodibināta pērnā gada sākumā, lai nodrošinātu efektīvu sadarbību starp valsts pārvaldes institūcijām un problēmjautājumu risināšanu, kā arī veicinātu dialogu ar sabiedrību, lai eiro ieviešana Latvijā noritētu ērti, vienkārši un droši. Padomi vada premjers Valdis Dombrovskis, un tajā darbojas vairāki ministri, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane un citi augstākā līmeņa vadības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!