Foto: LETA

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn bijis viens no straujākajiem iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" pārskatītie dati, kas apkopoti par 25 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2017. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 4,8%. Straujāka ekonomikas izaugsme minētajā laika periodā bijusi Rumānijā (5,7%), kā arī Slovēnijā un Igaunijā (abās valstīs +5,2%), bet nedaudz lēnāks kāpums nekā mūsu valstī, bijis Čehijā (+4,7%), Polijā (+4,4%) un Lietuvā (+4%).

Gada izteiksmē IKP otrajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada otro ceturksni IKP audzis par 2,1%, bet salīdzinājumā ar pirmo ceturksni ekonomikas izaugsme bijusi 0,6% apmērā.

Arī 2017. gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo triju mēnešu periodu IKP pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

Tostarp Latvijā IKP ceturkšņa laikā audzis par 1,2%. Straujāka ekonomikas izaugsme bijusi Igaunijā (+1,3%), Nīderlandē (+1,5%), Rumānijā (+1,6%) un Zviedrijā (+1,7%), bet nedaudz mazāks pieaugums bijis Polijā un Slovēnijā (abās valstīs +1,1%), Bulgārijā (+1%), kā arī Spānijā, Kiprā un Ungārijā (visās valstīs +0,9%). Lietuvas ekonomika šajā periodā augusi par 0,6%.

Visas ES ekonomika šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2016. gadā augusi par 2,4%, bet eirozonas IKP gada laikā palielinājies par 2,3%. Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni IKP ES pieaudzis par 0,7%, bet eirozonā - par 0,6%.

Dati par Īriju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!