Foto: LETA

Jauna Iekšējās drošības biroja (IDB) vadītāja izraudzīšanās process varētu būt skaidrs pēc tam, kad premjeres Evikas Siliņas (JV) vadītā Noziedzības novēršanas padome izdiskutēs risinājumu par biroja funkciju turpmāko sadali, apliecināja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Iepriekšējais IDB priekšnieks Valters Mūrnieks pērn septembra vidū oficiāli atvaļināts no amata.

2023. gada 24. maijā toreizējais iekšlietu ministra Māra Kučinska (AS) vadītā Iekšlietu ministrija paziņoja, ka Mūrnieka vietā bija plānots iecelt Valsts policijas priekšnieka vietnieku, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku Andreju Grišinu.

Kozlovskis norādīja, ka, ņemot vērā Valsts kontroles revīzijas par izmeklēšanas iestādēm rezultātus, patlaban ir diskusija par to kāda būtu IDB turpmākā loma un funkcijas. Kamēr šis jautājums nav izdiskutēts Noziedzības novēršanas padomē, tikmēr būtu bezatbildīgi virzīt jaunu IDB priekšnieku. Pēc diskusijām un lēmuma pieņemšanas padomē, Kozlovskis varētu nākt klajā ar risinājumu par jaunā priekšnieka meklēšanu.

Grišins neapšaubāmi būtu labs potenciālais kandidāts uz iestādes vadītāja amata, taču nekāda juridiska Kučinska lēmuma par viņa iecelšanu Iekšlietu ministrijā nekad nav bijis, norādīja ministrs.

Kozlovskis IDB pievienošanu KNAB gan neatbalsta. Viņa ieskatā KNAB varētu izmeklēt būtiskas un liela apmēra koruptīvas lietas saistībā ar publiskajiem iepirkumiem, taču IDB varētu turpināt izmeklēt zemāka apjoma koruptīvas lietas. Vienlaikus, kā jau tas patlaban notiek, IDB turpinātu izmeklēt visa cita veida noziegumus, kurus izdarījušas iekšlietu dienestu amatpersonas, piemēram, satiksmes noziegumus, miesas bojājumu nodarīšanu.

Ministrs arī iestājas par to, ka būtu jāpaplašina IDB kompetence. Proti, patlaban biroja kompetencē ietilpst arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu, Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieku dienesta pienākumu laikā izdarītu noziedzīgu nodarījumu, kas saistīti ar vardarbību, novēršana, atklāšana un izmeklēšana. Kozlovska ieskatā IDB varētu nākotnē izmeklēt arī visus pārējos noziegumus, kurus pastrādājušas minēto iestāžu amatpersonas.

Birojs ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde. IDB vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ attiecīgais ministrs pēc tam, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!