Foto: F64
Pagājušā gada nogalē Noguldījumu garantiju fonda segto noguldījumu apmērs jeb noguldījumi līdz 100 000 eiro bija 33,8% no kopējiem noguldījumiem Latvijas bankās.

Līdz ar to Noguldījumu garantiju fonds garantēja šādus noguldījumus 2,2 miljoniem noguldītāju, teikts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 2015.gada un darbības pārskatā.

Garantēto noguldījumu segto noguldījumu atlikuma summa pērn gada nogalē bija 7,87 miljoni eiro, tajā skaitā rezidentu noguldījumi ir 5,36 miljoni eiro, bet nerezidentu - 2,51 miljons eiro.

Pagājušā gada beigās Latvijas bankās bija kopumā 2,245 miljoni noguldītāju, no tiem 2,13 miljoni ir rezidenti, bet 114 520 - nerezidenti.

Pērn noguldījumu piesaistītāji maksājumus par 2015.gadu Noguldījumu garantiju fondā veica 27,6 miljonu eiro apmērā. Noguldījumu piesaistītājiem maksājumi fondā no pērnā jūlija bija jāveic vairs tikai no segtajiem noguldījumiem, tāpēc maksājumi fondā 2015.gadā samazinājās par 20%.

Pagājušā gada beigās Noguldījumu garantiju fonda naudas līdzekļi Latvijas Bankā bija 102,6 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Noguldījumu garantiju fonds izveidots, lai nodrošinātu noguldītājiem atlīdzības izmaksu gadījumā, kad noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieks nespēj klientam izmaksāt viņa noguldījumu un FKTK noguldījumu piesaistītājam anulējusi licenci vai tiesa pasludinājusi to par maksātnespējīgu, vai citā gadījumā, kad noguldījumu piesaistītājs nespēj izmaksāt noguldītājam garantēto noguldījumu. Noguldījumu garantiju fonda dalībnieki ir noguldījumu piesaistītāji - Latvijā reģistrētas bankas, banku filiāles un krājaizdevu sabiedrības.

Noguldījumu garantiju fondā līdzekļu uzkrāšanu, pārvaldīšanu un garantētās atlīdzības izmaksu veic FKTK.

Latvijas banku un krājaizdevu sabiedrību klientiem garantētā atlīdzība ir 100 000 eiro katrā noguldījumu piesaistītājā.

Latvijas bankas iemaksā līdzekļus ne tikai Noguldījumu garantiju fondā, bet arī Vienotā noregulējuma fondā, ko administrē Vienotā noregulējuma valde. Vienotais noregulējuma fonds ir daļa no Vienotā noregulējuma mehānisma, kas darbojas Eiropas Savienībā un kura mērķis ir nodrošināt grūtībās nonākušu eirozonas banku noregulējumu ar minimālām izmaksām un mazināt varbūtību, ka grūtībās nonākusi privātbanka jāglābj par valsts naudu. Paredzēts, ka Vienotajā noregulējuma fondā eirozonas valstu bankas veic regulāras iemaksas, līdz astoņu gadu laikā fondā būs uzkrāti 55 miljardi eiro. 2015.gadā Latvijas kredītiestādes kopumā fondā veikušas iemaksas 7,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt šogad Latvijas bankas Vienotajā noregulējuma fondā iemaksājušas 7,3 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!