Foto: F64

Latvijā šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas pieaugušas par 0,2%, bet gada inflācija - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2017. gada aprīli - sarukusi līdz 2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī audzis par 2,5%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2018. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, precēm cenas pieaugušas par 0,3%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis saglabājies nemainīgs, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli precēm cenas augušas par 1,5%, bet pakalpojumiem - par 3,3%.

Aprīlī salīdzinājumā ar martu lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, mājokļa iekārtai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kritumu grupā bija mājputnu gaļai (-2,9%). Cenas samazinājās sieram un biezpienam (-2,7%), sviestam (-8,2%), skābajam krējumam (-2,3%), svaigiem augļiem (-2,8%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-0,8%), olām (-2,8%), maizei (-1,1%), makaronu izstrādājumiem (-5,1%), cukuram (-4%). Līdzīgi kā iepriekšējos gados, jaunajai ražai nonākot tirdzniecībā, cenas palielinājās svaigiem dārzeņiem (+6,8%). Noslēdzoties akcijām, dārgāka bija cūkgaļa (+1,9%), kafija (1,2%), gaļas izstrādājumi (+2%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,7%. Tostarp alkoholiskajiem dzērieniem cenas samazinājās par 1,1%, ko galvenokārt ietekmēja akcijas, bet tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs.

Turpinoties vasaras sezonas preču nonākšanai tirdzniecībā, aprīlī apaviem cenas palielinājās par 17,6%, bet apģērbiem - par 6%.

Mājokļa iekārtai cenas mēneša laikā palielinājās par 1,1%. Noslēdzoties akcijām, cenas palielinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kā arī vidējais cenu līmenis pieauga mājokļa mēbelēm, traukiem.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas aprīlī samazinājās par 0,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem, degvielai (-0,5%), pasažieru aviopārvadājumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,4%, ko akciju ietekmē galvenokārt noteica cenu kritums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Savukārt pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums bija ziediem.

Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018. gada aprīlī, salīdzinot ar 2017. gada aprīli, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija sviestam (+24,8%), skābajam krējumam (+10,4%), pienam (+7,9%) un kefīram (+8,6%). Cenas palielinājās arī cūkgaļai (+8,8%), svaigiem augļiem (+5,2%), olām (+12,2%), gaļas izstrādājumiem (+5,8%), konditorejas izstrādājumiem (+2,6%), augļu un dārzeņu sulām (+6,8%) un maizei (+1,4%). Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-16,9%), cukurs (-36,5%), kafija (-5,9%), augu eļļa (-7,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 3,6%. Tostarp alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 3,7%, galvenokārt dārgāki kļuva stiprie alkoholiskie dzērieni, bet tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 3,3%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 3,1%. Dārgāks bija cietais kurināmais, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, siltumenerģija, atkritumu savākšana.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 3,8%. Cenu pieaugums bija zobārstniecības pakalpojumiem, farmaceitiskiem produktiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā palielinājās degvielai - par 7,6%, tostarp dīzeļdegvielai - par 9,2%, benzīnam - par 7,1%, savukārt auto gāzei samazinājās par 2,9%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, ēdināšanas pakalpojumiem, apaviem, telekomunikāciju pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai. Savukārt cenas samazinājās personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kā arī mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!