Foto: DELFI
Pērn salīdzinājumā ar 2009.gada vidējo līmeni ražotāju cenas palielinājušās par 3,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Visvairāk cenas cēlās atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē - par 40,9%, metālu ražošanā - par 24,5%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 10%.

Pagājušajā decembrī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, ražotāju cenas rūpniecībā palielinājās par 8%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 6,3%, bet eksportētajai produkcijai – par 10,5%, informē CSP.

Ražotāju cenu kopējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pārmaiņas elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā - par 10,1%, metālu ražošanā - par 43,8%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 10,5% un pārtikas produktu ražošanā- par 7%.

Kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, palielinājās par 0,3%. Cenu pieaugums bija vērojams preču realizācijai kā vietējā (par 0,3%), tā arī eksporta tirgū (par 0,1%).

2010.gada pēdējā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni ražotāju cenas kopumā palika nemainīgas. Atsevišķās nozarēs bija vērojams cenu pieaugums: ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā (par 5%), metālu ražošanā (par 3,8%), papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 3,2%). Savukārt citās nozarēs šajā laika posmā ražotāju cenas samazinājās: elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā - par 3,8%, apģērbu ražošanā - par 1,3%.

2010.gada 4.ceturksnī, salīdzinot ar 2009.gada 4.ceturksni, ražotāju cenas kopumā palielinājās par 7,5%. Visstraujāk pieauga cenas metālu ražošanā (par 37,0%), atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē (par 27,9%), papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 14,6%), kā arī koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 11,9%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!