Foto: Shutterstock

Cenu kāpuma dēļ Ziemassvētku mielasts šogad izmaksās vairāk nekā pērn, sarēķinājusi "Swedbank" jaunākā ekonomiste Linda Vildava. Starp tradicionālajiem produktiem, ko ceļ svētku galdā, ir cūkgaļa, un tā šī gada 11 mēnešos bijusi vidēji par 7% dārgāka. Mājputnu gaļu ēst būtu izdevīgāk, jo tās cenas augušas salīdzinoši nedaudz.

Arī pīrāgi šogad izmaksās vairāk gan pērkot, gan gatavojot pašiem. Konditorejas izstrādājumi bijuši par 4% dārgāki, bet no pīrāgu sastāvdaļām sviests bijis uz pusi dārgāks, cukurs - par 5%. Toties šogad 11 mēnešos nedaudz lētāki bijuši kartupeļi.

Ekonomiste izpētījusi, ka šogad vairāk līdzekļu jāatlicina arī svētku atpūtai – atpūtas un kultūras pakalpojumi bijuši par 3% dārgāki.

Savukārt daļa dāvanu varētu izmaksāt mazliet lētāk – spēles, rotaļlietas un preces vaļaspriekam 11 mēnešos bijušas par 5% lētākas.

"Par spīti dārgākai pārtikai un izklaidei šogad uz svētkiem varam atļauties vairāk – iedzīvotāju pirktspēja šogad ir kāpusi, vidējai neto algai augot straujāk par inflāciju," secina "Swedbank" ekonomiste.

Banku analītiķi rēķina, ka nākamgad gada vidējā inflācija varētu būt 2,7%-3,5% robežās. Viens no faktoriem, kas sekmēs cenu kāpumu, būs vidējās algas pieaugums – bruto algas kāpumu ekonomisti lēš pat 9-10% robežās.

"Vidējai algai augot krietni jaudīgāk par inflāciju, nopirkt varēsim vairāk nekā šogad," prognozē "Swedbank" ekonomiste Vildava. Viņa norāda, ka vidējais neto algas palielinājums nākamgad būs pat lielāks nekā 10%.

Bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš piezīmē, ka vidējais algu kāpumus, ka šogad varētu būt ap 7,5%, bet nākamgad – ap 9%, nozīmē, ka attiecīgi palielināsies arī pakalpojumu cenu inflācija, kas aizvadītajā gadā pārsvarā turējusies tuvu 3%. "Luminor" ekonomists lēš, ka kopumā gada vidējā inflācija šogad varētu būt 2,9%, bet nākamgad - apmēram 3% līmenī. Akcīzes nodokļu kāpuma dēļ krass gada inflācijas lēciens paredzams nākamgad janvārī, bet pārējā gadā tas varētu saglabāties apmēram janvāra līmenī.

Arī "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis skaidro, ka tuvākajā laikā cenu kāpumu Latvijā pamatā ietekmēs iekšējie faktori: izaugsmes tempa nostiprināšanās, darba tirgus uzkaršana un straujais algu kāpums, kā arī jau minētais akcīzes nodokļa kāpums janvārī. Pašlaik stabili atsācis atdzīvoties patēriņa pieaugums, ko nākamgad papildus stimulēs ienākuma nodokļa samazinājums. "SEB" bankas šā gada inflācijas prognoze ir 3%, nākamgad 2,7%. Pastāv gan risks, ka cenu pieauguma temps paātrinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!