Lai uzzinātu kvalificētu juristu padomus un ieteikumus, kā operatīvi risināt nesaskaņas biznesa vidē, žurnāls Bilances Juridiskie Padomi aicina apmeklēt konferenci "Komercsabiedrību strīdu juridiskie risinājumi jeb Kā biznesā laikus izvairīties no dārgas tiesvedības". Konference notiks 14. maijā no plkst. 10.00 līdz 15.00 konferenču centrā Citadele (Republikas laukumā 2A, Rīgā).

Viens no veiksmīgas uzņēmējdarbības priekšnoteikumiem ir prasme saglabāt lietišķas attiecības ar klientiem un sadarbības partneriem pat brīžos, kad rodas nesaskaņas un attiecības draud pāraugt konfliktā. Ja strīds aizsācies par darījuma noteikumiem vai, piemēram, apmaksas kārtību, vaina, iespējams, meklējama iepriekš neizsvērtos līguma nosacījumos un citās juridiskās niansēs, ko uzņēmējs nav ņēmis vērā. Šādās situācijās juristi iesaka vispirms meklēt kompromisus un neļaut konfliktam padziļināties tiktāl, ka strīds jāizšķir tiesā. Kā liecina prakse, tiesāšanās ir laikietilpīgs, sarežģīts un finansiāli neizdevīgs process. Bieži vien tiesvedība ilgst gadiem, tā arī nerodot konfliktā iesaistītajām pusēm apmierinošu iznākumu. Tas savukārt kavē uzņēmējus veikt tiešos darba pienākumus - vadīt un attīstīt komercdarbību.

Žurnāla Bilances Juridiskie Padomi konferencē ieskatu komercsabiedrību strīdu šķetināšanā sniegs Latvijā prestižu zvērinātu advokātu biroju (ZAB) pārstāvji. Lektoru pieteiktie temati aptver dažādus aspektus. Tā, piemēram, zvērināta advokāte Ilze Znotiņa, ZAB Deloitte Legal partnere, informēs par to, kas būtu jāievēro un jāapsver pirms tiesvedības uzsākšanas.

Andris Lazdiņš, ZAB Lawin zvērināts advokāts, informēs par iespējamām paātrinātām parādu atgūšanas metodēm, kas ļauj pielietot tādus tiesiskus instrumentus, kā, piemēram, maza apmēra prasības, saistību izpilde brīdinājuma kārtībā, saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana. Konferencē uzzināsit, kas pēc pēdējiem Maksātnespējas likuma grozījumiem mainījies attiecībā uz maksājumu kavējumu termiņiem un kā izvairīties no tā, ka nelielu laikus neapmaksātu summu dēļ var tikt pieteikta uzņēmuma maksātnespēja. Jau vairāk nekā gadu ir spēkā arī grozījumi Civillikumā, kas paredz līgumsodu ierobežojumus civiltiesiskajos darījumos. Latvijā pārņemta arī ES direktīva par maksājumu kavējumu novēršanu komercdarījumos, kas dod tiesības automātiski pieprasīt nokavējuma procentus, kā arī saņemt parāda atgūšanas izmaksu kompensāciju. Būtiski atcerēties arī par noilguma iestāšanos parāda atmaksas pieprasīšanai.

Pēc nesenajām izmaiņām normatīvajos aktos, kas paredz uzņēmēja iespējamo materiālu atbildību par laikus nenomaksātiem nodokļiem, noteikti aktuāls būs konferencē iztirzājamais temats par pirmstiesas strīdu risināšanu nodokļu lietās, ko konferencē skaidros Matīss Šķiņķis, ZAB Borenius zvērināts advokāts. Viņa specializācija ir pirmstiesas strīdi un administratīvā tiesvedība.

Pat tad, ja lieta jau nonākusi līdz tiesai, vēl ir iespējams vienoties par tiesvedības izbeigšanu, pamatojoties uz pušu starpā noslēgto izlīgumu. Par šādu iespēju konferences dalībniekus informēs Kristīna Loboda, ZAB Inversus juridiskā dienesta vadītāja.

Nereti veiksmīgi vadīt biznesu traucē arī komercsabiedrības dalībnieku iekšējie strīdi, kas, kā jebkuri konflikti, uzņēmumam var radīt zaudējumus un graut tā prestižu klientu un partneru acīs, tāpēc Viktorija Jarkina, ZAB Sorainen zvērināta advokāte, pievērsīsies tādam tematam kā tiesiskās aizsardzības līdzekļi, apstrīdot dalībnieku sapulces lēmumus.

Salīdzinoši jauna alternatīva strīdu risināšanai tiesā ir mediācija, ko Latvijā regulē pirms gada pieņemtais Mediācijas likums. Mārtiņš Ziemanis, ZAB Deloitte Legal vecākais jurists, konferences dalībniekiem skaidros, kāpēc strauji pieaug mediācijas popularitāte un mediatoru iesaistīšana konflikta atrisināšanā. Visbiežāk komersanti šo alternatīvu izmanto gadījumos, kad darījumā iesaistītajām pusēm radusies atšķirīga izpratne, piemēram, par konkrēta līguma interpretāciju. Mediācijas priekšrocības ir procesa brīvprātība, konfidencialitāte, pušu vienlīdzība un sadarbība, kā arī mediatora neitralitāte un objektivitāte.

Žurnāla Bilances Juridiskie Padomi konferencē noderīgas zināšanas iegūs uzņēmumu vadītāji, finanšu un grāmatvedības, juridisko dienestu speciālisti, kā arī citi uzņēmuma darbinieki, kuriem ikdienā ir saskare ar komercdarījumu slēgšanu, piemēram, tirdzniecības nodaļā. Jo īpaši iesakām konferenci apmeklēt komercsabiedrību valdes locekļiem, uz kuriem juridiski gulstas vislielākā atbildība par uzņēmuma darbību. Noderīga informāciju konferencē var iegūt arī pašvaldību un valsts iestāžu speciālisti, kuru ikdienas pienākumos ietilpst sadarbība ar komersantiem.

Konferences norises programma

Pieteikties konferencei var šeit,vai sazinoties ar Klientu servisu pa tālruni 67 606 110, e-pastu: lid@lid.lv.

Papildinformācija par žurnālu Bilances Juridiskie Padomi

Žurnāls Bilances Juridiskie Padomi iznāk kopš 2013. gada jūnija reizi mēnesī un ir Latvijā vienīgais ikmēneša žurnāls, veltīts tiesisko attiecību risināšanai uzņēmējdarbības vidē, sniedz atbildes uz dažādiem juridiska rakstura jautājumiem.

Žurnāla rakstu autori ir Latvijā pazīstami zvērināti advokāti u.c. juridisko profesiju pārstāvji, kuri skaidro uzņēmējdarbībai nozīmīgākās jaunākās tiesību normas, sniedz praktiskus padomus to piemērošanai, analizē aktuālāko tiesu praksi komerctiesībās, nodokļu tiesībās, darba tiesiskajās attiecībās, konkurences tiesībās, publisko iepirkumu u.c uzņēmējdarbībai svarīgās jomās.

Vairāk ar žurnāla saturu var iepazīties tā mājaslapā: www.juridiskiepadomi.lv.

Papildinformācija par izdevēju

Žurnāla izdevējs ir izdevniecība Lietišķās informācijas dienests ar jau 22 gadu darba pieredzi grāmatu un žurnālu izdevējdarbībā. Izdevniecībā iznāk arī plašākai auditorijai labi pazīstamais žurnāls Bilance, kas divreiz mēnesī informē grāmatvedības un finanšu speciālistus par jaunāko nozarē un regulāri sniedz grāmatvedības profesionāļu, kā arī ministriju, valsts iestāžu, tostarp Valsts ieņēmumu dienesta speciālistu, ieteikumus un skaidrojumus jaunāko likumu normu piemērošanā. Žurnāls Bilance šogad svin 15 gadu jubileju.

Izdevniecība izdod arī normatīvā regulējuma aktualitātēm veltītu ikmēneša žurnālu Praktiskais Likumdošanas Ziņnesis ar tā ikdienas elektronisko pielikumu portālu www.plz.lv.

Izdevniecības ilggadējā pieredzes dažādu semināru, kursu un cita veida apmācību rīkošanā ļāvusi izveidot Bilances Akadēmiju, kas ir Izglītības iestāžu reģistrā reģistrēta pieaugušo neformālās izglītības iestāde. Tā piedāvā iespējas apgūt zināšanas grāmatvedības, nodokļu, uzņēmējdarbībai svarīgās jomās kvalificētu pasniedzēju vadībā gan klātienes kursos un semināros, gan e-semināros un video apmācībās internetā.

Vairāk par izdevniecības Lietišķās informācijas dienests piedāvājumiem uzziniet: www.lid.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!