Jeb, specifiskas zināšanas reģionālās politikas veidošanai un valsts pārvaldībai ir iegūstamas studijās Rīgas Stradiņa universitātē (RSU)

Mums katram ir savam dzīve un katram sava pārliecība, ka neviens nezina labāk par mums - kā dzīvē rīkoties. Mums katram labāk zināms, kā iegūt naudu un kā to iztērēt? Kādus darbus jāveic šodien, bet kādus var atstāt uz rītdienu? Kādas mums jāveido attiecības ar kaimiņiem un darba biedriem, lai darbā būtu labākie panākumi un arī mājas dzīve zeltu un plauktu?

Līdzīgi ir arī valsts pārvaldē - ir būtiski saprast, kas rada ekonomisko pamatu valsts funkcionēšanai, kā notiek finanšu aprite, kā norisinās iedzīvotāju interešu pārstāvniecība politiskajā vidē un politisko spēku mijiedarbība valstī. Kādi faktori ietekmē sabiedrības dzīves kvalitāti - to uzlabojot vai degradējot.

Tomēr, mūsdienu pasaulē ar tās ārkārtīgi daudzajām interešu grupām un ieinteresētajām pusēm, valstu pārvaldīšana nav veicama pēc vienkāršotas shēmas - tā ir kļuvusi ievērojami komplicētāka gan starpvalstu sadarbībā, gan arī valsts iekšējos procesos. Ekonomiskos panākumus un labklājību ļoti lielā mērā ietekmē reģionālais faktors: kāda ir centrālā politika pret atsevišķiem novadiem, kā norisinās novadu savstarpējā sadarbība un kā šie saistītie procesi sekmē vietējo attīstību. Šīs tendences uzskatāmi izpaužas arī Eiropas Savienības politikā, kur arvien lielāka lomu spēlē reģionālā politika. Arī Latvijā norisinās līdzīgi procesi, jo tieši sekmīga valsts un reģionālās politikas mijiedarbība ir tas, kas nodrošina katra indivīda labklājību.

Lai valsts pārvaldība notiktu profesionāli un efektīvi, ir jāpārzina daudz specifiskas zināšanu jomas un ir jābūt atbilstošām prasmēm un iemaņām. Daudz ko mēs apgūstam praksē, tomēr, iztrūkstot atbilstošai zināšanu bagāžai un sagatavotībai, jārēķinās ar vājāku rezultātu. Tādēļ ir vērts studēt RSU un uzzināt, kā darbojas valsts mehānisms un kā ar to saslēgti reģionālo jautājumu risināšanas moduļi. RSU ir iespēja studēt maģistra programmā "Reģionālā politika un valsts pārvaldība", kurā tiek sagatavoti profesionāli reģionālās politikas veidotāji un valsts pārvaldes darbinieki. Līdzās padziļinātām, maģistra līmeņa zināšanām politikā (politika kā varas īstenošanas process valsts pārvaldīšanā), studējošie iegūst izpratni par reģionālās politikas pamatprincipiem, valsts pārvaldības tiesiskajiem aspektiem, naudas apriti valsts institūcijās un ekonomikas lomu. Visā studiju procesā īpašs akcents tiek likts uz reģionālajiem faktoriem.

Studiju programma ir īpaši lietderīga esošajiem un topošajiem valsts pārvaldes un pašvaldības iestāžu darbiniekiem ‒ gan tiem, kuri tikko beiguši studijas kādā citā studiju programmā un tagad veiksmīgi strādā šajā jomā, gan arī tiem, kuri praktiskās zināšanas ieguvuši, strādājot šajā jomā ilgāk, bez atbilstošas maģistra līmeņa akadēmiskās izglītības. Tāpat šīs zināšanas būs vērtīgas katram, kuram ir īpaša interese vai vēlme ietekmēt valstī notiekošos procesus, ņemot tajos aktīvu dalību.

Informāciju par programmu "Reģionālā politika un valsts pārvaldība" var iegūt Rīgas Stradiņa universitātes tīmekļa vietnē, kā arī rakstot programmas vadītājam Dr. hist. Valteram Ščerbinskim: valters.scerbinskis@rsu.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!