Foto: Haworth
Arhitektūras, interjera dizaina un darba politikas aktualitātes un tendences nemitīgi mainās, attīstās un uzlabojas. Tiek meklēti aizvien jauni un inovatīvi risinājumi labākiem darba apstākļiem, videi un darbinieka sajūtām. Vai izcili pārdomāts biroja iekārtojums un dažādi risinājumi spēj motivēt darbinieku un palielināt darba produktivitāti?

Klasisks birojs ar brūnu galdu un melnu krēslu mūsdienu darbiniekam vairs nešķiet pats labākais variants. Ļoti daudzos uzņēmumos darba laiks un vieta ir kļuvuši par plūstošiem jēdzieniem, palicis vien galvenais uzstādījums – izpildīt uzdevumus tiem atvēlētajā laikā. Darbinieki strādā kafejnīcās, mājās, brīvā dabā, nemitīgi notiek aizvien jaunu darba apstākļu meklējumi - kur justies komfortablāk, koncentrēties labāk, domāt radošāk.

Mareks Nemme, interjera dizaina galerijas "Trentini" dibinātājs, stāsta: "Nav noslēpums, ka šobrīd darba devējiem un uzņēmumiem lielākais, nozīmīgākais un vienlaikus sarežģītākais aktīvs ir darbinieki. Respektīvi, viss notiek ap darbiniekiem - kā viņus apmācīt, motivēt, kā panākt to, lai viņi strādā vēl efektīvāk par tām pašām izmaksām, kā pārliecināt darbiniekus nepamest uzņēmumu, ja viņiem piedāvā lielākus bonusus citur. Darba vide kļūst par īpašu rīku vadītāja rokās. Aktuāls jautājums – cik ērti, labi un gudri birojs ir iekārtots, lai panāktu gan sadarbību, gan efektivitāti."

Laikā "kad nevienam nav laika" un kolēģi blakus nesarunājas, bet sūta viens otram e-pastus, interjera dizaineriem, arhitektiem, psihologiem, antropologiem un pat ārstiem ir laiks apvienoties un izveidot tādu darba vidi, kurā darbinieks justos labi, netraucēti, būtu iedvesmots un netērētu laiku nelietderīgi. Tā rezultātā arī Latvijā modernas kļūst koprades telpas (co-working), atvērtā tipa biroji (cosy-office) un īpaši dizainētas jaunrades telpas (work- cafe).

Atvērtā tipa biroju un koprades telpu aizsākumi meklējami ASV. Kā spilgtu piemēru var izcelt "Google", kas sākotnēji veidoja smalku un skaistu biroju, taču laika gaitā tajā tika attīstītas izklaides iespējas un vides risinājumi, piemēram, darbinieks var strādāt guļus pozīcijā divus metrus virs zemes, ja tas veicina viņa radošo domāšanu.

"Filozofisks piemērs – vai eksistē auto, ar kuru var braukt, peldēt virs ūdens, peldēt zem ūdens, lidot un piedalīties "Formula 1" sacensībās? Tik universāls auto vēl nav izgudrots. Taču attiecināsim šo pašu jautājumu uz darba vidi - vai var radīt biroja iekšējo un apkārtējo vidi, kurā var strādāt reizē radoši un individuāli, gan satikties, gan būt izolētam, viegli komunicēt ar kolēģiem turpat blakus un ārzemēs, atpūsties, pasportot un paēst? Noteikti var!" apstiprina SIA "Kapitel" un SIA "Skanstes biznesa centrs" valdes priekšsēdētājs Andris Stankevičs.

"Tā kā citur pasaulē atvērtā tipa biroji un koprades telpas tiek radītas un veicinātas jau ilgāku laika periodu, protams, mēs meklējam labākos risinājumus un prakses, kā arī izskatām neveiksmīgās pieredzes, lai neatkārtotu kļūdas. Cerot, ka darba efektivitāte pieaugs, tā tomēr neprecīzi iekārtotā darba vidē pēc kāda laika samazinās, jo darbiniekam apkārt ir uzmanību novērsoši faktori – vēlme nemitīgi komunicēt, traucējoša skaņa, privātuma trūkums.

Mēs izdalījām visbiežāk sastopamās problēmas, kā akustika un telpas sadalījuma risinājumi, un pievērsām padziļinātu uzmanību darba efektivitātes veicināšanai un darbinieka vērtīgajām sajūtām. Mūsu mērķis ir radīt elastīgas un uz produktivitāti balstītas darba telpas," teic SIA "Kapitel" un SIA "Skanstes biznesa centrs" valdes priekšsēdētājs Andris Stankevičs.

"Trentini" dizaineri un Skanstes biznesa centra attīstītāji atklāj: "Tālākajā stūrī neparocīgi noliktais printeris iepriecina tikai soļu skaitītāju aplikāciju – mūsdienīgs birojs jāveido tā, lai tas darbiniekam liek justies labi, brīvi, netraucēti un veicinātu produktīvu darbu. Risinājumi akustikas problēmām var būt pat nepamanāmi, tās var būt lampas, skapji vai citi dizaina elementi, kuri apslāpē skaņu. Viens ieliekums šādi un otrs tā ir ideāls risinājums, lai kolēģi gan reizē varētu ļoti viegli apmainīties domām, kad tas ir nepieciešams, gan sajust privātumu. Telpa jāpielāgo dažādām individuālām cilvēka vajadzībām, piemēram, veidojot biroja dizainu un paredzot darba vietu izvietojumu, var ieplānot noslēgtāku vidi intravertākiem darbiniekiem."

"Ar biroja telpas izvietojumu, darba vides iekārtojumu un interjeru mēs radām emocijas un sajūtas. Vai darbinieka labsajūta spēs veicināt viņa produktivitāti un motivāciju? Mēs ticam, ka jā!" papildina Mareks Nemme, interjera dizaina galerijas "Trentini" dibinātājs.

Papildu informācija:
Andris Stankevičs
SIA "Kapitel" valdes loceklis un tehniskais direktors
M. +371 26540919 / T.+371 66154745
Duntes iela 3, Rīga, LV-1013, Latvija
www.skanstesbc.lv
www.kapitel.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!