Foto: Publicitātes foto

Pirms pusotra gada Šveices kompānija "Straumann", kas ir līderis zobu implantu ražošanā, pirmo reizi Latvijā veica klīnisko pētījumu. Tā mērķis bija novērtēt pilnas zobu rindas atjaunošanai ar implantiem paredzētā jaunā protēzes stiprināšanas veida "Novaloc" priekšrocības, salīdzinot ar līdz šim lietoto stiprinājumu veidu "Locator". Šī gada maijā norisinājās pētījuma noslēdzošais posms, kura laikā iesaistītajiem pacientiem tika veiktas pēdējās nepieciešamās pārbaudes un vajadzīgie mērījumi. Pacientiem bija jānovērtē katrs no stiprinājumu veidiem. Veiktā aptauja atklāja, ka Latvijas iedzīvotāji jauno tehnoloģiju vērtē ļoti pozitīvi.

Zobu zaudēšana šodien ir viena no veselības aprūpes visaktuālākajām problēmām. Par laimi modernā implantoloģija spēj risināt ne tikai estētiskas problēmas, bet arī atjaunot zaudēto veselības līdzsvaru, kas ir saistīts ar zobu izkrišanu. Par to personīgi varēja pārliecināties 20 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 43 līdz 77 gadiem, kuri pēc noteiktiem kritērijiem tika izvēlēti dalībai pētījumā. Visiem pacientiem tika veikta procedūra: bezzobu apakšžoklī ievietoti divi "Straumann" zobu implanti. Pēc implantu ieaugšanas desmit pacienti ieguva izņemamo protēzi, balstītu uz jaunajiem "Novaloc" stiprinājumiem, bet pārējiem desmit protēze tika stiprināta uz pasaulē ilggadēji lietotajiem "Locator" stiprinājumiem. Pēc 6 mēnešiem pacienti izmēģināja otrus stiprinājumus: pirmajai pacientu grupai protēzi stiprināja uz līdz šim lietotajiem balstiem, savukārt otra pacientu grupa ieguva jaunos "Novaloc" stiprinājumus. Visa pētījuma laikā pacientus rūpīgi uzraudzīja zobārstniecības speciālisti, kas fiksēja vajadzīgos rādītājus.

Jaunie stiprinājumi "Novaloc" ir izstrādāti pēc visjaunākajām tehnoloģijām. Tie ir izgatavoti no jauna nodilumizturīgu materiāla, jaunais detaļu dizains ļauj tos izmantot dažādos sarežģītos klīniskajos gadījumos un īpašais pārklājums samazina abrazīvo nodilumu pat līdz 10 reizēm!

"Pateicoties zobu implantiem, es jūtos vienkārši brīnišķīgi," atzina Ansis, kas bija viens no vecākajiem pētījuma dalībniekiem un kam līdz operācijai trūka lielākā daļa no zobiem. Viņš uzsvēra, ka, salīdzinot ar izņemamo plati, esošais risinājums ļauj protēzēm turēties mutē krietni stabilāk, un šodien vīrietis vairs neizjūt diskomfortu sarunu un maltīšu laikā. Pēc Anša teiktā, implantu ieaugšanas process un pēcoperācijas periods pagāja praktiski bez sāpēm un diskomforts bija minimāls.

"Pirms operācijas man bija smaga parodontozes forma – zobi ļoti kustējās. Tagad es varu bez sāpēm runāt, ēst un smaidīt," pastāstīja pētījuma dalībniece Tamāra. Viņa arī uzsvēra, ka "Novaloc" sistēma ir ne tikai ērtāka par iepriekšējo "Locator", bet arī ir vieglāk kopjama – uz tās mazāk uzkrājas aplikums.

Daudzi no pētījuma dalībniekiem pat vairs neatcerējās implantu ievietošanas operāciju un aprakstīja to kā ātru un nesāpīgu procesu, kā arī atzina, ka šāds zobu restaurācijas veids viņiem ir palīdzējis kļūt pārliecinātākiem par sevi. Apstiprinājās jaunās sistēmas priekšrocības: zobu protēzi tā notur stingrāk un aplikums veidojas mazāk.

Bet ko par pētījumu un jaunāko Šveices tehnoloģiju saka zobārstniecības speciālisti?

""Straumann" kompānijas ieguldījums un veiktais pētījums Latvijā nenoliedzami apstiprina mūsu zobārstniecības augsto līmeni un vietējo speciālistu profesionalitāti. Vēlos uzsvērt, ka mums noteikti ir visi nepieciešamie resursi jebkuras ārstēšanas veikšanai. Šo faktu apliecina arī lielais ārvalstu pacientu skaits, kas ik gadu brauc ārstēties pie mums," pastāstīja Stomatoloģijas institūta sertificēta zobu protēziste Ilze Indriksone.

Sertificēts zobu protēzists Linards Grieznis apstiprināja, ka ārsti izpildīja visus pētījumā izvirzītos uzdevumus un viņš ir pārliecināts par to, ka šie jaunie stiprinājumi Latvijā kļūs populāri. "Latvijā zobu izkrišanas un trūkuma problēma ir aktuāla, tāpēc protēze, kas turas uz 2-4 implantiem, ir optimāls risinājums. Jaunais stiprinājums, manuprāt, pacientiem atvieglos protēžu kopšanu. Tā dizains neļauj uzkrāties barības pārpalikumiem, bet inovatīvais materiāls, no kura izgatavota sistēma, ir nodilumizturīgāks," uzsvēra Grieznis.

Arī Stomatoloģijas institūta Implantoloģijas klīnikas vadītājs Dr. Pauls Vītols un zobārstniecības klīnikas "Adenta" vadītājs Viktors Avkštols apstiprināja savus novērojumus, ka uz jaunajiem "Novaloc" stiprinājumiem aplikums uzkrājas mazāk.

Speciālisti informē: pie pilnīga zobu trūkuma augšžoklī vai apakšžoklī izņemama protēze uz diviem implantiem ir viens no ieteicamajiem ārstēšanas risinājumiem pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai. "Straumann" kompānijas jaunā izstrādne ir palīdzējusi šo risinājumu pilnveidot!

"Straumann" sadarbībā ar zobārstniecības klīnikām turpina rīkot bezmaksas lekcijas dažādās Latvijas pilsētās par trūkstošu zobu aizvietošanas iespējām ar zobu implantu palīdzību.

Nākamā lekcija notiks Liepājā sadarbībā ar zobārsti Daigu Veiti: 13. jūnijā pulksten 17.30 Liepājā, Liepājas Latviešu biedrības namā (Rožu laukums 5/6).

Reģistrācija pa tālruni: 22328390, pa e-pastu: rozu31@inbox.lv, vai internetā http://straumann.lv/seminars/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!