Foto: Publicitātes attēls
Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija, kopā ar Rīgas Tehnisko koledžu un Valsts izglītības satura centru kopš 2014.gada 1.novembra iesaistījās starptautiskā projektā "Prasmes metālapstrādē un elektrosektorā – SkillME (Skills in metal and electro industry – SkillME)". Partneru vidū – nozares asociācijas, profesionālās izglītības iestādes un par izglītības saturu atbildīgās valsts institūcijas no Slovēnijas, Slovākijas, Horvātijas un Latvijas.

Projekta mērķis bija veikt izpēti par projekta partnervalstīs trūkstošajām prasmēm metālapstrādē un elektrosektorā un atbilstoši noteiktajām vajadzībām izstrādāt četras kopīgas mācību programmas nepieciešamo prasmju apguvei, veikt pilnīgu programmu testēšanu pilotapmācībās un uzsākt akreditācijas procesu programmu atzīšanai partnervalstu profesionālās izglītības sistēmās. Izstrādātās profesionālās izglītības programmas būs izmantojamas gan profesionālajā sākotnējā izglītībā, gan tālākizglītībā.

Līdzšinējie pētījumi metālapstrādē un elektrosektorā liecina, ka galvenās papildus nepieciešamās zināšanas ir saistītas ar šādām jomām: inteliģentās instalācijas, nulles zaudējumu sistēmas, elektrības bezvadu pārvade, atjaunīgā enerģija, ražošanas procesu automatizācija elektrosektorā, bet metālapstrādē – modelēšana, projektēšana un ražošana ar datortehnikas palīdzību, modernas sakausējumu tehnikas, robotika (frēzēšana, metināšana, manipulācijas), ražošanas automatizācija.

Projekta ietvaros tika izstrādātas piecas izglītības programmas: CAD/CAM, Kompozītmateriāli, Tehniskās dokumentācijas lasīšana (metālapstrāde), Tehniskās dokumentācijas lasīšana (elektrosektors) un Tehniskā redze. Visas izglītības programmas ir veidotas kā modulārās programmas, balstoties uz sasniedzamajiem mācīšanās rezultātiem.

Katru izglītības programmu veido 3 daļas:

  • sasniedzamie rezultāti, tematiskais saturs un vērtēšanas kritēriji,
  • vērtēšanas uzdevumi izglītojamā zināšanu un prasmju novērtēšanai,
  • mācību materiāls.

Visas programmas tika pilotētas visās projekta partnervalstīs divos veidos: profesionālajā sākotnējā izglītībā, integrējot programmā, un pieaugušo izglītībā. Rīgas Tehniskā koledža sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu un MASOC aprobēja četras izglītības programmas: "CAD/CAM", "Kompozītmateriāli", "Tehniskās dokumentācijas lasīšana (metālapstrāde)", "Tehniskā redze".

Projekta noslēguma konferencē, kas notika 3. un 4. oktobrī, partneru organizācijas parakstīja vienošanos par alianses izveidošanu ar mērķi turpināt kontaktus un informācijas apmaiņu par izglītības programmu tālāku attīstību metālapstrādē un elektrosektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!