Foto: stock.xchng

Saistībā ar plānotajām izmaiņām patērētāju tiesību aizsardzības likumā, uzņēmuma "Vita Credit" - licencēta iestāde, kas kopš 2011.gada sniedz autolīzinga pakalpojumus un veic kreditēšanu pret ķīlu, eksperte Natalja Jevdokimova par pašreizējo situāciju pauž sekojošu viedokli.

"Patērētāju tiesību aizsardzības likumā tiek plānots veikt grozījumus, kas licencētajiem nebanku kreditētājiem uzliek par pienākumu rūpīgāk pārbaudīt potenciālo klientu maksātspēju. Grozījumu pieņemšanas gadījumā ir nepieciešams veikt klienta maksātspējas finansiālo analīzi, kas ietver ne tikai potenciālā klienta ienākumu, bet arī izdevumu analīzi. Novērtējuma veikšanai ir jāpieprasa informācija par klienta ienākumiem un izdevumiem, un jāpārliecinās par spēju atmaksāt kredītu, kas netieši nozīmē to, ka ienākumiem jābūt regulāriem, drošiem un prognozējamiem.

Mums ir tiesības piešķirt kredītu tikai pēc tam, kad no klienta ir saņemta pietiekama informācija par viņa finanšu stāvokli. Turklāt gadījumā, ja rodas strīdi, tieši kreditoram būs jāsniedz pierādījumi par pasākumu veikšanu klienta maksātspējas novērtēšanai, tātad klienta finansiālā stāvokļa novērtējumam ir jābūt dokumentētam un tas jāpamato ar pārbaudītiem faktiem. Jāatzīmē, ka uzņēmums "Vita Credit" savā darbībā jau izmanto līdzīgu praksi, nodrošinot maksimālas rūpes par klientiem.

Pašlaik grozījumi ir tikai projekts, bet mēs saprotam, ka likuma pieņemšanas gadījumā tie radīs nozīmīgas izmaiņas kreditēšanas tirgū, kā arī ievērojami samazinās potenciālo klientu loku - par to aizņēmēju skaitu, kuru ienākumi sākotnēji nav pietiekami kredītsaistību izpildei un kuriem tagad finansējums tiek piešķirts tikai uz nodrošinājuma vērtības pamata. Grozījumu pieņemšanas gadījumā kredītiestādēm par pamatu lēmumu pieņemšanai būs jāizmanto klienta spēja veikt regulārus maksājumus kredīta atdošanai. Mūsu uzņēmums uzskata, ka papildu pienākumi attiecībā uz aizņēmēja maksātspējas novērtēšanu neapšaubāmi samazinās bezatbildīgi paņemto kredītu skaitu, kad klients neapzinās to saistību nopietnību, kuras tas uzņēmies, un to sekas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!