Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 21. līdz 24. martam ir konstatēts 24 meža cūkām Latgalē un Vidzemē, tostarp Stāmerienas, Liepnas un Lauberes pagastā, kur iepriekš vīruss nebija atklāts, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

ĀCM ir kontatēts 13 meža cūkām Smiltenes novada Grundzāles pagastā, divām meža cūkām Limbažu novada Viļķenes pagastā, divām meža cūkām Kocēnu novada Kocēnu pagastā. Tāpat ĀCM vīruss ir konstatēts pa vienai meža cūkai Gulbenes novada Stāmerienas pagastā, Alūksnes novada Liepnas pagastā un Ogres novada Lauberes pagastā, kur iepriekš vīruss nebija atklāts.

Vienlaikus ĀCM tika atklāts pa vienai meža cūkai Viļakas novada Susāju pagastā, Ogres novada Meņģeles pagastā, Alojas novada Staiceles pagastā un Kocēnu novada Dikļu pagastā.

Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 334 meža cūkām 43 novadu 116 pagastos un vienā pilsētā, minēts PVD mājaslapā.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pagājušā gada 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!