Foto: LETA
Cūkgaļas cenas Latvijā pēdējās pāris nedēļās ir būtiski paaugstinājušās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada un tirgū situācija uzlabojusies. Līdz ar to vispārējais noskaņojums nozarē ir labāks, pēc Latvijas Cūku audzētāju asociācijas kopsapulces sacīja asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

"Pēdējās divās nedēļas cena kopējā Eiropas cūkgaļas tirgū ir krasi pakāpusies," sacīja Lejniece, piebilstot, ka, lai arī cūkgaļas cena Latvijā joprojām ir par apmēram 10 centiem par kilogramu zemāka nekā citās Baltijas valstīs, kopumā cenu kāpums vērtējams pozitīvi. Cūkgaļas cena Latvijā dzīvsvarā patlaban svārstās no 1,25-1,28 eiro par kilogramu, kas ir krietns kāpums salīdzinājumā ar attiecīgo periodu iepriekšējā gadā, kad cena bija zem eiro.

Pēc viņas teiktā, cenu kāpums Latvijā ir saistīts ar situāciju globālajā tirgū. Vairākas valstis bija noteikušas aizliegumu importēt gaļas produktus no Brazīlijas, kur tika atklāta krāpšanās ar gaļas derīguma termiņiem, kamdēļ audzis pieprasījums pēc gaļas Eiropā. Tāpat nozarei ir pavērušies jauni eksporta tirgi. Arī kopumā Eiropā trūkst cūkgaļas.

Viņa sacīja, ka līdz ar to uzlabojies arī vispārējais noskaņojums cūkkopības nozarē Latvijā un saimniecības arvien vairāk raugās attīstības projektu virzienā, ko iespējams īstenot caur Lauku attīstības programmā pieejamo atbalstu. "Mūs ļoti priecē apziņa, ka Zemkopības ministrijā (ZM) ir izpratne, ka nozarei ir jāpastāv, jāattīstās un nav domas nozari atstāt pabērna lomā," pauda Lejniece.

Vienlaikus viņa atzina, ka cūkkopju prioritāte joprojām ir biodrošība, lai pasargātu ganāmpulkus no Āfrikas cūku mēra (ĀCM). Ceturtdien kopsapulcē cūkkopji uzklausīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvju ieteikumus, kādus biodrošības pasākumus vēl jāpilnveido un kam jāpievērš pastiprināta uzmanība jebkurā saimniecībā, kur tur cūkas.

"Viena lieta ir rutīna, ka pašam liekas, ka visu esi izdarījis, otra lieta, kad atbrauc inspektors, kas redz no malas, kur vēl būtu jāpastiprina biodrošība," teica Lejniece, piebilstot, ka saimniecības pozitīvi uztver PVD auditus un saskata PVD inspektoros palīgus nevis kontrolētājus. Mērķis visiem esot viens - maksimāli pasargāt no ĀCM iekļūšanas saimniecībā.

Latvijas Cūku audzētāju asociācijas mērķis ir labvēlīgas ekonomiskās un politiskās vides izveidošana cūkkopības nozares attīstībai Latvijā, ievērojot starptautiskās integrācijas aspektus. Latvijas Cūku audzētāju asociācijas uzdevumi ir pārstāvēt cūku audzētāju intereses valsts institūcijās un organizācijās, kā arī nevalstiskajās organizācijās un ārvalstīs un veidot un attīstīt kautuvju un pārstrādes jaudu, panākot maksimāli iespējamo ietekmi tās pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!